Egypti katkaisee kaasunviennin Israeliin

Maiden välinen kaasusopimus kerännyt paljon kritiikkiä Egyptin kansannousun johtajilta. Egyptiläisestä kaasusta riippuvainen Israel pitää päätöstä poliittisena.

Ulkomaat

Egypti on ilmoittanut katkaisevansa kaasunviennin Israeliin ensi tiistaina. Egyptiläisten mukaan syy keskeytykseen on Israelin tekemät sopimusrikkomukset. Israel kiistää Egyptin väitteet.

Egypti ja Israel solmivat kaasusopimuksen vuonna 2005, jolloin Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak oli vallassa. Kaasunvienti alkoi kolme vuotta myöhemmin.

Egyptin ja Israelin välinen kaasusopimus on herättänyt paljon tunteita Egyptissä. Sopimus on merkittävin kauppasopimus maiden välillä. Sen arvo on 2,5 miljardia dollaria.

Nyt kansannousun johtajat kritisoivat sopimusta muun muassa siitä, että Israel sai kaasulle liian halvan hinnan. Israelin mukaan puheet liian halvasta hinnasta eivät pidä paikkaansa..

Mubarakin lähipiirin myös väitetään vetäneen välistä miljoonia dollareita. Mubarakin läheinen ystävä Hussein Salem on yksi osakkeenomistajista egyptiläis-israelilaisessa yrityksessä, joka kuljettaa kaasua Egyptistä Israeliin. Mubarakin asianajajan mukaan todisteita syrjäytetyn presidentin osallistumisesta kaasusopimukseen ei ole olemassa.

Israel pitää Egyptin toimia poliittisina, vaikka egyptiläinen kaasuyhtiö kiistää päätöksen olleen poliittinen. Kaasuyhtiön mukaan Israel ei ole maksanut kaasusta neljään kuukauteen. Israelin ulkoministeriö kiistää yhtiön väitteen.

Egyptin kaasu tärkeää Israelille

Israelin sähköntuotannosta 40 prosenttia on egyptiläisen kaasun varassa. Israelin energiayhtiö onkin varoittanut, että ensi kesänä sähköntuotannossa saattaa olla vajetta epäluotettavan kaasunsaannin takia. Kansannousun alun jälkeen Egyptin ja Israelin välinen kaasulinja on räjäytetty 14 kertaa.

Israel kehittää parhaillaan omia kaasukenttiään Välimeren rannikollaan. Maan on tarkoitus päästä energian suhteen omavaraiseksi muutaman vuoden sisällä.

Israel ja Egypti allekirjoittivat rauhansopimuksen vuonna 1979, mutta maiden välit ovat aina olleet haaleat.

Lähteet: AFP, AP