1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Huutia urboille ja piraateille

Mikä yhdistää suvaitsevaisia punavihreitä kaupunkilaisia ja innovaatiouskovaisia kuten Pekka Himasta ja Jari Sarasvuota? Ihmisiä, jotka haluavat parantaa maailman tinkimättä kuitenkaan omasta mukavuudenhalustaan? Vastaus: he ovat liberaaleja.

Aamu-tv:n vieraina olivat Liberalismin petos -pamfletin kirjoittajat Tommi Melender ja Timo Hännikäinen.
Aamu-tv:n vieraina olivat Liberalismin petos -pamfletin kirjoittajat Tommi Melender ja Timo Hännikäinen. Onko yksilön saatava aina mitä haluaa, ilman rajoituksia?

Tommi Melenderin ja Timo Hännikäisen pamflettikirja Liberalismin petos antaa kyytiä nykyihmisten yksilökeskeisyydelle. Kirjan mukaan nykyään on vallalla "oikeuksien despotismi".

- Se tarkoittaa asennetta, että mikään vaatimus, mikään pyyntö, mikään halu ei ole kohtuuton. Vaan kaikki halut ja tarpeet, jotka minä jotenkin pystyn artikuloimaan, niin se artikulointi itsessään tuo oikeutuksen näiden asioiden toteutukselle, selvittää Melender Aamu-tv:n haastattelussa.

Kapitalismin sijaan jotain kivaa

Esseistit suomivat kovin sanoin poliittisia liikkeitä. Kunniansa saavat kuulla niin boheemit porvarit, vasemmistolaiset kuin piraattipuoluekin. Kirjoittajat muistuttavat, että 60-luvulla politiikassa taisteltiin riistoa ja sortoa vastaan ja myöhemmin Koijärvi-liike ja vihreät nostivat keskiöön luonnonsuojelun.

- Tuolloin tavoitteet olivat yhden yksilön yläpuolisia tavoitteita. Tätä aikaa kuvastaa, että kun syntyy uusi poliittinen liike, niin se on minun oikeuksiani ajava liike, sanoo Melender.

Melenderin ja Hännikäisen mukaan on huvittavaa, että ainoan poliittisesti todella uuden liikkeen, Piraattipuolueen agenda on, että netistä pitäisi saada ladata ilmaiseksi mitä haluaa. 

Vasemmisto on puolestaan Hännikäisen mukaan muuttunut lifestyle-kapinallisuuden edustajaksi. Vanhat työhön ja talouteen liittyvät asiat ovat syrjäytyneet rennon meiningin ja katutaiteen tieltä.

- Ei kapitalismia, vaan jotain kivaa, tiivistävät esseistit nykyvasemmiston olemuksen.

Urbot maailmaa pelastamassa

Kirjassa  lanseerataan myös uusi termi, urbo. Se on johdannainen boposta, boheemista porvarista. Kun bopo pyrkii olemaan humaani tinkimättä rahasta ja elämäntyylistään, niin urbot tuppaavat osoittamaan omaa erinomaisuuttaan leimaamalla muita ahdasmielisiksi. Urbo eli urbaani boheemi haluaa pelastaa maailman tinkimättä omista vapauksistaan.

- Maailman pelastaminen on myös sitä, että halutaan osoittaa sormella muita, Melender lisää.

Kirjoittajien mukaan urbot työskentelevät usein toimittajina tai tutkijoina, bopot mainostoimistoissa tai it-ammattilaisina.