1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siipikarja

Kanala sopii myös kaupunkipihaan

Pienet hyötyeläimet ovat vähitellen vallanneet tilaa maailman suurkaupungeissa, missä takapihoilla alettu pitää muun muassa kanoja ja vuohia. Ilmiö on havaittu ympäristöjärjestö Dodossa ja nyt pohditaan sopisivatko tuotantoeläimet kaupunkiviljelmien seuraksi myös pääkaupunkiseudulla.

siipikarja
Kanoja häkissä.
Yle Kristiina Lehto

Vuohet ja kanat ovat yhä tutumpi näky esimerkiksi Lontoon laita-alueilla ja Dodon aktiivi Petra Jyrkäs on tutustunut toimintaan Las Vegasissa asti.

- Ihmiset ovat kiertäneet maailmaa ja ilmiö on huomattu. Kunhan saataisiin tämä kaupunki vihertämään, niin sitten voitaisiin ottaa eläimetkin tänne mukaan, Jyrkäs kertoo.

Dodossa pohditaan nyt, ryhdytäänkö suuren maailman esimerkin mukaisesti kasvattamaan vaikkapa kanoja rivitalojen pihamailla tai muissa sopivissa kohteissa. Ajatus ei pääkaupunkiseudulla ole vallan uusi, sillä Helsingissä hyötyeläimiä pidettiin varsinkin sota-aikaan varsin yleisesti.

Kunhan saataisiin tämä kaupunki vihertämään, niin sitten voitaisiin ottaa eläimetkin tänne mukaan.

Petra Jyrkäs, ympäristöjärjestö Dodo

- Ihan Helsingin keskustan lähettyviltä ja jopa keskustasta löytyy varmasti tiloja, joita voisi käyttää tällaiseen. Pasilassa esimerkiksi on nyt menossa suuri kaupunkiviljelyprojekti, jonka ympärillä olisi tilaa, Jyrkäs kaavailee.

Jyrkäksen mukaan eläintenpidolla voitaisiin lisätä omavaraisuutta myös kaupungeissa. Samalla ruoan tuotanto saadaan lähemmäs ihmistä.

- Silloin ei tarvitsisi tuoda lihaa Suomeen Argentiinasta tai kauempaa. Kyse on kuitenkin harrastuneisuudesta nykyään, kun ruoasta ei suoranaisesti ole pulaa. Pulaa on enemmänkin tiedosta, joka liittyy ruoan alkuperään ja pitkien kuljetusmatkojen ympäristövaikutuksiin, hän toteaa.

Lue seuraavaksi