1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Rokotuksista hyvät tulokset: Lasten aivokalvontulehdukset ja verenmyrkytykset vähentyneet

Vähintään kaksi annosta pneumokokkirokotetta saaneilla lapsilla ei ole havaittu yhtään rokotteella ehkäistävän pneumokokin aiheuttamaa vakavaa sairautta.

Kuva: Yle

Lasten aivokalvontulehdukset ja verenmyrkytykset ovat vähentyneet merkittävästi sen jälkeen, kun niitä ehkäisevä pneumokokkirokote lisättiin lasten rokotusohjelmaan vuonna 2010.  Pneumokokkirokotteen vaikutukset   korvatulehduksiin ja keuhkokuumeisiin selviävät toukokuun toisella viikolla,   kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotustutkimuksen tulokset   julkistetaan.

THL:n seurantatietojen mukaan pneumokokin aiheuttamat vakavat bakteeritulehdukset,  kuten aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys, vähenivät yli 80   prosenttia 6 - 11 kuukauden ikäisillä   lapsilla viime vuonna.

Tutkija pitää tuloksia hyvinä

THL:n erikoistutkijan Hanna Nohynekin mukaan tulokset ovat odotettuja ja hyviä.

Syyskuussa 2010 rokotusohjelmaan lisätty pneumokokkirokote suojaa kymmentä  pneumokokkibakteerin eri tyyppiä vastaan.  Pneumokokkityyppejä on kaiken  kaikkiaan yli 90.

THL:n mukaan vähintään kaksi annosta pneumokokkirokotetta saaneilla lapsilla   ei ole toistaiseksi havaittu yhtään rokotteella ehkäistävän   pneumokokkityypin aiheuttamaa vakavaa sairautta.

Samaa pneumokokkirokotusta on tutkittu FinIP-tutkimuksessa, johon on osallistunut   yli 40 000 lasta.  Kahdelle kolmasosalle lapsista  annettiin pneumokokkirokotetta ja yhdelle kolmasosalle hepatiittirokotetta   vertailurokotteena.  Tutkimuksen tulokset avataan toukokuun toisella viikolla.