Veikko Lavin syntymästä 100 vuotta

Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Miten Lavin musiikki on koskettanut suomalaisia?

Aamu-tv:n vieraana Peter von Bagh ja Matti Halmeaho.
Haastateltavina olivat Lavista kirjaa kirjoittava Matti Halmeaho sekä tuoreen levyjulkaisun syntyyn vaikuttanut Peter von Bagh.

Lavin merkitystä pohtivat Aamu-tv:n studiossa ehkä parhaat Lavin tuntijat, Lavista kirjaa kirjoittava Matti Halmeaho ja tuoreen Lavi-levyjulkaisun syntyyn vaikuttanut Peter von Bagh.

Matti Halmeaho on tutkinut Lavin elämää parikymmentä vuotta. Kiinnostus heräsi sattumalta 1960-luvun lopussa, kun Lavi itse palasi julkisuuteen. Halmeaho tutustui Laviin 80-luvulla ja heti olla Lavin kanssa tekemisissä kymmenisen vuotta ennen kuin tämä kuoli 1996.

Yllättävän usein tulee esille, että Lavi on monien nuorien suomalaisten musiikintekijöiden esikuva. Etenkin hänen tekstejään ihaillaan. Lavin sanoitusten on kuvailtu parhaimmillaan olevan kuin novelleja.

Lavin juhlavuotta juhlistetaan monin eri tavoin. Halmeahon kirja julkaistaan syksyllä. Lavin kotiseudulla Kymenlaaksossa juhlavuosi on näkyvästi esillä. Haminan kulttuuritoimi on mukana järjestämässä muun muassa kiertävää näyttelyä Lavin elämästä. Haminan teatteri esittää Lavi-näytelmää. Juhlavuonna kesän Hamina Tattoossa on iso Veikko Lavi -konsertti. Lisäksi tänä vuonna on tiedossa ainakin kolme Lavi-levyjulkaisua.