1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Naisartistit nousukiidossa

Viitisen vuotta sitten Suomen populaarimusiikissa alkoi uusi kausi. Nuoret naisartisti alkoivat lempeästi työntää rockjärkäleitä kumoon.

Jipun promokuva
Naispopparit ovat vallanneet hittilistojen kärkisijat sekä Suomessa että maailmalla. Suuntaus alkoi puolenkymmentä vuotta sitten eikä loppua näy. Vahvat naisartistit esittävät itse säveltämäänsä ja sanoittamaansa musiikkia.

Naispuoliset popartistit ovat vallanneet hittilistojen kärkisijat niin Suomessa kuin maailmallakin. Suuntaus alkoi viitisen vuotta sitten eikä sille näy loppua. Nykypäivän vahvat naislaulajat esittävät itse säveltämäänsä ja sanoittamaansa musiikkia.

Yksi heistä on pian kolmannen albuminsa, Väärinpäin lentävät linnut, julkaiseva Jippu.

- Naiset ovat uskottavia tällä hetkellä. Kaikki mitä me teemme noteerataan vahvasti. Noteerataan joko niin, että tämä ei toimi tai niin, että tämä on huikeaa. Olen onnellinen ja otettu, että saan kuulua tähän joukkoon.

Joukkoon Suomessa kuuluvat Jipun lisäksi ainakin Chisu, Jenni Vartiainen, Kristiina Wheeler, Manna,Laura Närhi, pitkän linjan muusikot Maija Vilkkumaa ja Jonna Tervomaa, muiden tekemää musiikkia vahvasti tulkitsevat Annat Abreu, Puu ja Eriksson, Maria Ylipää ja Irina sekä Nylon Beatistä soolouralle ponkaissut Jonna Geagea.

Naisartistit solahtavat helposti netin kuvalliseen maailmaan

Ilmiö näkyy myös kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla. Mm. brittien singlelistan kärkisijoilla on viime kuukausina keikkunut enemmän naisia kuin koskaan. Nuoren Adelen kaltaisille muusikoille on nyt tilausta. Maailman suosituimpiin artisteihin lukeutuva Adele nojaa vahvasti soul-traditioon, mutta tekee silti omintakeista musiikkia. Ensi kesänä Pori Jazzissakin nähtävä, niin ikään britti, Emeli Sandé on soulin ja r'n'b:n uusi maailmanluokan tähti.

Naisten nousulle on etsitty selitystä myös siitä, että heidän ulkoinen olemuksensa ja tyylinsä herättää kiinnostusta niin naisissa kuin miehissäkin, kertoo YleXn musiikkipäällikkö Tomi Saarinen.

- Kulttuuri on monesta syystä, etenkin verkon kasvusta, johtuen visualisoitunut hurjasti. Luulen, että aika moni nainen on saanut etua siitä, että visuaalinen kulttuuri on tällä hetkellä niin voimakas.

Pojjaat kansan urhokkaan herkistyvät naisten äänestä

Suomessa populaarimusiikin painopiste on naispuolisten laulaja-lauluntekijöiden nousun myötä siirtynyt pois uhoavista rock-bändeistä. Suomi on pitkään ollut heavy-maa. Musiikkipäällikkö Tomi Saarisen mielestä Suomessa on muuta maailmaa vahvemmin panostettu raskaaseen rockiin ja metalliin. Muista Pohjoismaistakin poiketen Suomessa ns. äijäkulttuuri on ollut voimissaan.

- Se kuvasto teksteissä on rakennettu usein sellaista "lumessa kahlaajat"- tyyppistä, ehkä jollain tavalla jopa myyttistä mieskuvaa. Se, että meillä on paljon naisia paljon kertomassa tarinoita, on muuttanu kuvastoa erityisesti tekstien puolella, sanoo Saarinen.

Jipulla on oma selityksensä.

- Tämä kaikki kertoo yhteiskunnan herkistymisestä naisen rakkaudelle. Siitä, että jopa miehet ovat alkaneet samaistua naisen tunne-elämään. Nyt nähdään, että me suomalaiset emme olekaan enää niin juroja, kuin ennen.

Villasukat ja epävarmuus narikkaan

Äijäilyn läpikyllästämään musiikkimaailmaan on naisten ollut vaikea nousta. Suomalaiset levy-yhtiöt ovatkin usein leiponeet lahjakkaista naislaulajista iskelmätähtiä, myös rock- ja popmusiikin parissa kasvaneista nuorista. Nyt puhaltavat selkeästi toiset tuulet. Heavy-ilmastoon tympääntyneet kuulijat haukkaavat happea naisten popimmasta ilmaisusta. Joukkovoima kantaa ja uudet naisartistit luottavat itseensä ja musiikkiinsa.

Runotyttömäisestä ilmaisustaan tunnetuksi tullut Jippukin on päättänyt suoristaa selkänsä.

- Nämä uudet vahvat naiset pelastivat minut myös omalta taiteelliselta kuolemaltani. Olin kyttyräselkäinen, villasukissa kulkeva, epävarma, nuori runotyttö, mutta nyt olen saanut neljä vuotta aikaa kasvaa naiiseksi. Päätin, että, kun kolmas albumini ilmestyy, villasukat on taatusti heitetty narikkaan, minulla on ryhti ja katson ihmisiä silmiin, eikä kukaan auo minulle päätä!