Ainutlaatuinen maailma avautuu katsojille Ypäjän Hevosopistosta

Pohjoismaiden suurin hevosalan oppilaitos Ypäjän Hevosopisto on ensi vuonna myös "teeveestä tuttu". Opiston toiminnasta kuvataan tämän kesän ja syksyn aikana 20-osainen dokumentaarinen tv-sarja.

viihde
Ori Lorenzo
Suomenhevonen ori Lorenzo on innokas, menohaluinen, voimakas ja se tietää mitä siltä halutaan. Näille ominaisuuksille on maailmalla kysyntää.YLE / Sari Törmikoski

Hevosopisto on Suomessa ja koko Pohjoismaissa alansa suurin hevosalan oppilaitos, jossa opiskelee noin 300 nuorta. Sarja kuvaa Ypäjän Hevosopiston arkea ja nuorten elämää aidosti ja rehellisesti, lupaa ohjelman vastaava tuottaja Sari Isotalo Susamuru Oy:stä.

- Tässä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä käsiksi maailmaan, mistä ei ole koskaan tehty tv-ohjelmaa, kun tällaisia paikkoja ei ole missään muualla. Se on visuaalisesti upea, siellä on mielettömän pitkä traditio koulutukseen, jota arvostetaan valtavasti, ihan Euroopan tasolla.

- Ison vaikutuksen teki Hevosopiston johdon asenne, ja sellainen hyvin aito ylpeys omasta paikasta, hyvin vakavasti otettu kasvatusvastuu ja halu viedä näitä nuoria kohti sitä unelmaa.

Sarjassa nähdään nuorten päähenkilöiden iloja, suruja, kasvukipuja ja onnistumisen hetkiä, mutta nähdään myös muita henkilöitä, hevosia ja kiinnostavia tapahtumia. On toki mahdollista, että kuvaan voivat päätyä myös Hevosopistolla käyvät valmennettavat ja muut vieraat.

- Alaikäisten oppilaiden vanhempien pitää allekirjoittaa kuvauslupa ja nuorten itsensä pitää tietysti suostua tähän. Mutta siitä tuskin tulee ongelmaa. Tv:n tarkoitus ei ole pilata kenenkään elämää, vaan tallennetaan todellisuutta sellaisena kuin se on. Juuri elämä tekee tv-sarjasta kiinnostavan, sanoo Isotalo.

Sarja kertoo avoimesti hyvistä ja huonoista puolista

Opiskelijoita saapuu Ypäjälle ympäri maata ja monenlaisista taustoista. Yksi asia on kuitenkin nuorille yhteinen: he ovat opiskelemassa unelma-ammattiinsa. Hevosopiston tiedottaja Kirsti Piminäinen tietääkin, mikä tekee sarjasta kiinnostavan.

- Meillä on hirvittävän mielenkiintoinen yhdistelmä: meillä on nuorten maailma, jossa he myös asuvat ja siihen liittyy tiiviisti hevonen. Heillä on jokaisella oma unelmansa, joka liittyy hevosalan ammattiin ja siitä syntyy kiinnostavuutta, myös muille kuin hevosalan harrastajille.

Juuri elämä tekee tv-sarjasta kiinnostavan.

Sari Isotalo

- Tietynlainen vanhanaikaisuus, mikä liittyy hevosten hoitamiseen, kasvattamiseen, opettamiseen - se on uutta nykyihmisille ja nuorille, jotka eivät ole sen maailman kanssa tekemisissä, sanoo Piminäinen.

Koulun arki on kovaa työtä ja opiskelijoiden suuret unelmat kohtaavat lannanhajuisen todellisuuden viimeistään silloin, kun aamutallivuoroon on noustava ennen kuutta aamulla. Kun oma huonekin on jaettava kämppäkaverin kanssa, ei ristiriidoiltakaan voida aina välttyä.

- Sarja tulee kertomaan todellisuudesta, ihan arjesta, miltä tuntuu, kun työ on rankkaa ja vastuullista. Kiinnostusta tämä voi lisätä, mutta jo nyt kaikkiin alan oppilaitoksiin pyrkivistä lähes puolet pyrkii Ypäjälle. Toivottavasti mahdolliset tulevat hakijat katsovat sitä avoimin silmin ja seuraavat sekä hyvää puolta että mahdollisesti niitä ongelmia, mitä nuorille tulee vastaan.

Tv-sarja nähdään Yle TV2:lla vuoden 2013 alkupuolella.