1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. orkesterit

Sasha Mäkilä antaa kasvot Mikkelin kaupunginorkesterille

Mikkelin kaupunginorkesteri saa ylikapellimestarikseen Sasha Mäkilän. Vuodesta 2010 Mäkilä on toiminut maailman parhaimmistoon kuuluvan Clevelandin apulaiskapellimestarina. Mikkelissä Mäkilä aloittaa työnsä tämän vuoden syyskaudella.

orkesterit
kapellimestari Sasha Mäkilä
Tuukka Järventausta

Mikkelin kaupunginorkesteri on kutsunut Sasha Mäkilän ylikapellimestarikseen. Mäkilän sopimus on kaksivuotinen.

- Tunsin orkesterin entuudestaan ja tiesin, että täällä on hyvä henki. Taistelemme tämän taidemuodon puolesta ja haluamme viedä orkesterin ihmistä lähelle. Myös Clevelandissa olemme vieneet konsertteja esimerkiksi koulun jumppasaleihin. Siellä rahoittajat ovat yksityisiä ja heille on tärkeää, että orkesteri näkyy kaupungilla. Samalla tavalla täällä kaupunkilaisten on hyvä tietää, millainen orkesteri tämä on, Mäkilä pohtii.

Mäkilä johtaa orkesteria vähintään 6 konserttiviikkoa vuodessa, ja lisäksi orkesteri järjestää Mäkilän johdolla kapellimestarikursseja. Mäkilä vierailee nykyäänkin säännöllisesti opettamassa Manchesterin musiikkikorkeakoulussa ja Clevelandin musiikki-instituutissa.

- Mestarikursseja toki on Suomessa, mutta uskon, että minulla ja Mikkelin kaupunginorkesterilla on nuorille kapellimestareille annettavaa, sanoo Mäkilä.

Orkesterilta on puuttunut kasvot

Sasha Mäkilä

Sasha Mäkilä on tullut tunnetuksi kansainvälisillä estradeilla. Vuonna 2006 Vakhtang Jordania -kapellimestarikilpailussa Yhdysvalloissa voitettu palkinto toimi lähtölaukauksena hänen uralleen, ja vuotta myöhemmin saksalainen kapellimestarilegenda Kurt Masur kutsui hänet assistentikseen Ranskan kansallisorkesteriin. Vuodesta 2010 Sasha Mäkilä on toiminut Clevelandin orkesterin apulaiskapellimestarina.

Sasha Mäkilän kapellimestarivierailut suuntautuvat Euroopan ja Yhdysvaltojen lisäksi aina Etelä-Afrikkaan ja latinalaiseen Amerikkaan asti. Tämän kauden debyytteihin kuuluvat Norrköpingin sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia ja Savonlinnan Oopperajuhlat.

- Johdan Savonlinnassa Free Willy -oopperan. Etukäteen hieman mietitytti, minkälainen teos siitä syntyy, mutta sehän kuulostaa hyvältä, kertoo Mäkilä.

Ohjelmistoon niin klassismin helmiä kuin modernia

Mäkilä uskoo, että orkesterin menestyksen edellytys on monipuolisuus.

- Yhtä hyvin ohjelmistossa pitää olla klassismin ja romantiikan ajan musiikkia kuin moderniakin.

Kaupungin kehittämistyöryhmän asettama tavoite kaksinkertaistaa kaupunginorkesterin konserttien kävijämäärä ei ole Mäkilän mielestä mahdoton.

- Orkesterilta on puuttunut kasvot. Haluan nostaa orkesterin kaupunkilaisten tietoisuuteen, Mäkilä lupaa.

Opintoja Venäjällä ja Segerstamin johdolla

Opintonsa Sasha Mäkilä on suorittanut Pietarin konservatoriossa Venäjällä, Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla, sekä Aspenin kapellimestariakatemiassa USA:ssa David Zinmanin johdolla. Tällä hetkellä Sasha Mäkilä valmistelee taiteellista tohtorintutkintoa aiheenaan Leevi Madetojan orkesterimusiikki.

Mikkelin kaupunginorkesteri on Suomen kolmanneksi vanhin yhtäjaksoisesti toiminut orkesteri. Sen toiminta sai alkunsa vuonna 1903 kun kaupunkiin perustettiin Mikkelin Musiikinystäväin Yhdistys. Tällä hetkellä orkesterissa on 12 jousisoittajaa.

Lue seuraavaksi