Päämajakoululaiset muuttivat sisäilmaongelmia pakoon Mikkelissä

Päämajakoulun oppilaat alottivat koulutyönsä tänään uusissa tiloissa Mikkelissä. Päämajakoulu laitettiin sisäilmaongelman vuoksi käyttökieltoon viikko sitten. Mikkelissä on viime vuosina painittu koulujen sisäilmaongelmien kanssa. Kahden vuoden aikana koulutilojen kunnostamiseen ja rakentamiseen on käytetty 20 miljoonaa euroa.

Mikkeli
Rehtori Heikki Väätäinen aloitti päivänsä opastamalla oppilaita oikeisiin luokkiin
Rehtori Heikki Väätäinen aloitti päivänsä opastamalla oppilaita oikeisiin luokkiin.Kalle Pallonen / Yle

Päämajakoulun pihalla Mikkelissä oli aamulla rauhallista, kun oppilaat siirtyivät sisäilmaongelmien vuoksi uusiin tiloihin. Valtaosa reilusta kolmestasadasta alakoulun oppilaasta siirtyi kansalaisopiston tiloihin vanhalle yhteiskoululle. Myös Helmi Kirjalaisen ja Jenni Niilo-Rämän koulutie meni samalla uusiksi.

- Vähän jännältä tuntui kun ei tiennyt näitä tiloja ollaan, miettii Päämajakoulun neljäsluokkalainen Jenni Niilo-Rämä.

- Minne pitäisi mennä. Mihin jättää pyörä ja mistä mennä sisään ja tälleen, säestää luokkakaveri Helmi Kirjalainen.

Päämajakoulun oppilaat ja opettajat joutuivat siirtymään uusiin koulutiloihin korkean kuitu- ja pölypitoisuuden vuoksi. Lisäksi mikrobimittaukset osoittivat, että Päämajakoulussa on kosteusongelma. Oppilaat ja henkilökunta ovat oireilleet ongelmien vuoksi.

- Vähän joskun päivän jälkeen päätä alkoi särkemään mutta ei muuta, kertoo neljäsluokkalainen Aatu Elias Hänninen.

Päämajakoulun oppilaita on sijoitettu Kansalaisopiston tilojen lisäksi Urheilutalolle sekä Mikkelin lukion tiloihin.

Koulutilojen kunnostaminen ja rakentaminen on niellyt Mikkelissä kahden viime vuoden aikana 20 miljoonaa euroa. Päätös Päämajakoulun sulkemisesta syntyi nopeasti ja muutto valmisteltiin viikossa. Kunnostusrahat otetaan kaupungin kunnossapitomäärärahoista. Tällä hetkellä Mikkelin kaupungilla on korjausvelkaa lähes 30 miljoonaa euroa.

Päämajakoulun oppilaiden on määrä palata evakosta koulujen alkaessa syksyllä.

- Kyllä se tavoite on, että korjaukset saadaan kesän aikana tehtyä ja koulu alkaa täällä syksyllä, kertoo Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Riitta Väänänen.

Näin siis mikäli sisäilmaongelmia ei ilmene odotettua enempää. Mikäli ilmene niin edessä on tilaongelmia.

- Sitten on kyllä pysähdyttävä miettimään, että mitä tehdään. En pysty tässä vaiheessa sanomaan, toteaa Väänänen.

Lähtö Päämajakoulun tiloista tuo mukanaan päivittäisen siirtymätaipaleen, esimerkiksi ruokailemassa käydään edelleen Päämajakoulun ruokalassa.

- Sen turvallisuuden takaaminen ja autoilijoiden ymmärtäminen siitä että pieniä lapsia kulkee päivittäin, useasti ja paljon se on sellainen haasteellinen tehtävä tällä hetkellä, miettii Päämajakoulun rehtori Heikki Väätäinen.