Mielensäpahoittajan Miniä sai puheenvuoron Kirjan ja ruusun päivänä

Tuomas Kyrön kirjaa Miniä jaetaan vain Kirjan ja ruusun päivänä kaupanpäällisenä kirjan ostajalle. Nyt saa siis miniäkin suunvuoron - ja appiukko on tietysti matkassa mukana.

kulttuuri
Tuomas Kyrö
Tuomas KyröYle

Vuoden 2012 Kirjan ja ruusun päivän kirjailijaksi valittu Tuomas Kyrö antoi menestyneimmän sieluntuotoksensa Mielensäpahoittajan miniälle mahdollisuuden purkaa tuntojaan. Miniä-kirjaa jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä ilmaisena erikoispainoksena kirjan ostajalle. Ajatuksena on tehdä yhden päivän julkaisusta perinne.

Janakkalalaisen Tuomas Kyrön luoma hahmo Mielensäpahoittaja kertoo usein kirjoissaan miniästään, joka saa nyt kertoa omasta elämästään.

- Päästin miniän valloilleen. Hän joutuu appiukkonsa eli Mielensäpahoittajan kanssa viettämään viikonlopun, vaikka siinä piti olla vapaa viikonloppu. Mukaan tulee lopulta myös venäläinen kauppavaltuuskunta ja omat lapsetkin. Samalla menee työ ja vapaa-aika sekaisin. Ehkä lopussa kaikki oppivan jotain toisiltaan, Kyrö valaisee Miniän sisältöä Yle Uutiset Hämeelle.

Kyrö sanoo pitävänsä yhden päivän kirjakampanjaa hyvänä ajatuksena.

- Olen aina suhtautunut tilaustöihin vapaamielisesti ja tämä oli sellainen. Ylipäätään kun olen kirjan kirjoittanut, se elää sitten omaa elämäänsä. Elää se sitten kolme vuotta tai yhden päivän. Tässä oli heti selvää, että tämä on yhden päivän markkinoilla. Piste.

Kyrö ei ole kukkien asiantuntija, kirjakauppakin on kaukana

Tempauksen taustalla on ajatus nostaa Kirjan ja ruusun päivän näkyvyyttä. Tarkoitus on synnyttää perinne.

- Joka vuosi kirjan kirjoittaa uusi kirjailija kirjoittaa ja se pidetään salassa. Minusta tässä kytkykaupassa on järkeä, sanoo Kyrö.

Oma kirjan ja ruusun päivä ei maanantaina Kyröllä mene ihan kansainvälisen tradition mukaan, mutta jonkinlaista huomiota on luvassa.

- Kukkaexpertti en ole. Kirjasta en tiedä, kun ei Janakkalassa ole kirjakauppaa välittömässä läheisyydessä. Luulen, että annan noista muutamista kymmenistä Miniä-kirjoista itse lahjoja muille.

Osa omasta päivästä menee kirjakaupoissa nimikirjoituksia jaellen. Homma ei tunnu työläältä, vaikka joskus kirjailija toivoo huomion kiinnittyvän enemmän kirjaan kuin häneen itseensä.

- Valehtelisin, jos sanon, ettei yhtään häiritse. Romanttisesti toivoisi, että kirja on se asia josta tunnetaan; eikä se, että sillä on ruma parta tai aina sama paita päällä, Kyrö nauraa itselleen.

On kovempiakin töitä kuin olla kirjailija

Nimmariruljanssi on Tuomas Kyrölle merkki onnistumisesta.

- Kun on 11 vuotta tehnyt ammatikseen kirjoja ja tehnyt paljon kirjoja, joissa ei ole paljon signeerauksia, en valita. Tulee mieleen muutama kovempikin työ kuin tämä.

Kyrölle itselleen kirjat ovat edelleen paperisia ja kovakantisia. Lukeminen on iso juttu. Se on yhtä kuin elämänkerrat, tiede ja kiiltäväpaperiset aikakauslehdet. Sähköiset kirjat eivät ole sama asia. Kirjan arvostus on edelleen Suomessa huipussaan.

- Kirjan lukeminen on Suomessa edelleen arvostettua, vaikka on se kai vähän laskenut. Meillä on hyvä kirjastojärjestelmä onneksi, mikä on säilytettävä.

Sama koskee kirjailijan arvostusta.

- Arvostetaan kyllä. Jopa sillälailla, että kirjailijoilta odotetaan, että niillä on jotain oraakkelin tietoa tästä maailmasta, vaikka itsekin on tällainen tarinakertoja, jekuttaja ja rohdoskauppias.