EU poistaa suurimman osan Myanmarin pakotteista

Pakotteiden poisto on vastaus Myanmarin poliittisiin uudistuksiin. Asevientikielto säilyy kuitenkin yhä voimassa.

Ulkomaat
Ihmisiä kadulla hallintorakennuksen edessä
EU poistaa Myanmarin vastaiset pakotteensa - asevientikieltoa lukuun ottamatta. Pakotteiden lieventämisellä pyritään rohkaisemaan Myanmarin uutta siviilihallitusta jatkamaan uudistuksia. Puoli vuosisataa sotilasvaltaa on jättänyt Myanmarin selvästi jälkeen muista kaakkois-Aasian maista. Toimittajamme raportti Yangonista.

EU:n ulkoministerit ovat päättäneet luopua suurimmasta osasta Myanmariin eli entiseen Burmaan kohdistuvista pakotteista kiitoksena poliittisista uudistuksista. Vain aseidenvientikielto pysyy edelleen voimassa.

Pakotteet kumotaan toistaiseksi, ja EU-maat arvioivat vuoden aikana, onko Myanmarin hallinto tosissaan poliittisissa ja taloudellisissa uudistuksissa.

EU:n pakotteiden vuoksi satojen yritysten ja instituutioiden varoja on jäädytetty ja lähes 500 ihmistä on asetettu viisumikieltoon.

Myanmaria lähes puolen vuosisadan ajan hallinnut sotilasjuntta vaihtui viime vuoden maaliskuussa siviilihallitukseksi, joka on tehnyt lukuisia uudistuksia. Esimerkiksi satoja mielipidevankeja on vapautettu ja Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Aung San Suu Kyin puolueen sallittiin osallistua parlamenttivaaleihin. Myös Suu Kyi sai äskettäisissä vaaleissa paikan parlamentista.

Lähteet: AP, AFP