Syyrialta kiellettiin luksus

EU haluaa lähettää henkilökohtaisen viestin Syyrian presidentille Bashar al-Assadille ja hänen vaimolleen Asmalle. Heitä syytetään prameasta elämäntyylistä väkivallasta huolimatta.

Ulkomaat

Euroopan unionin ulkoministerit ovat määränneet Syyrian johdolle jälleen uusia pakotteita. Tällä kertaa pakotteet pyrittiin kohdistamaan maan vauraan johdon henkilökohtaiseen elämään.

Ulkoministerit kielsivät kahdentyyppisten hyödykkeiden viennin Syyriaan: luksustuotteiden sekä tarvikkeiden, joita voidaan käyttää kansan mielenilmausten tukahduttamiseen.

Luksustuotteiden määritelmä on vielä täsmentämättä. Ministerit halusivat kuitenkin lähettää henkilökohtaisen viestin Syyrian presidentille Bashar al-Assadille ja hänen vaimolleen Asmalle, joita syytetään prameasta elämäntyylistä huolimatta maata repivästä sisällissodasta ja laajoista ihmisoikeusrikoksista.

Toinen pakotteiden osio koskee ns. kaksoiskäyttötuotteita, joita on mahdollista hyödyntää poliittiseen tukahduttamiseen.

Kyseessä oli jo 14. kerta, kun EU asettaa Syyrialle uusia pakotteita.

Venäjä ei hyväksynyt pakotteita. Sen mielestä ne ovat ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.

EU-ministerien mielestä pakotteet ovat paikallaan, koska Syyrian johto ei ole vieläkään toteuttanut hyväksymäänsä tulitaukosopimusta. Vaikka taistelut ovat vähentyneet, yksittäisiä yhteenottoja tapahtuu edelleen. Asevoimat ovat myös yhä kaupunkien kaduilla, vaikka tulitaukosopimuksessa määrättiin ne vedettäviksi kasarmeihin.

Lähteet: Reuters, AFP