1. yle.fi
  2. Uutiset

Maakotka selviytyi myrkytyksestä vapauteen

Nuori naarasmaakotka vapautettiin Heinolan lintutarhan hoidosta tänään. Kokemattoman saalistajan toivotaan selviytyvän aikuisuutta kohti keväällä talvea paremmin.

luonto
Tanja Perkkiö piteli maakotkaa Olli Vuoren seuratessa
Yle Juha-Petri Koponen

Mäntyharjulaisen kesämökin pihalta tammikuussa löytynyt, hermo-oireista kärsinyt maakotka vapautettiin takaisin luontoon Heinolassa.

Lintutarhan opas Olli Vuori uskoo, että linnulla on näin keväällä paremmat mahdollisuudet selviytyä aikuiseksi kuin talvioloissa. Nuori kotka rengastettiin ja se ponnisti vapauteen toimittajan otteesta erittäin elinvoimaisen näköisenä.

- Epäillään, että sillä oli joku hermostollinen juttu. Tammikuussa löydettäessä kotka vain makasi selällään ja haroi jaloillaan. Sille annettiin yliannos B-vitamiinia ja siitä se lähti toipumaan, kertoo Vuori.

Luonnonvaraisia loukkaantuneita lintuja hoitavalla lintutarhalla kotka on harvinainen hoidokki. Niitä ei hoideta edes vuosittain, edellisestä on kolme vuotta. Lintutarhan opas Olli Vuori kertoo, että yksi hänen vapauttamansa lintu löytyi Lapista ammuttuna.

Nyt on sen omissa jaloissa ja nokassa, että selviytyykö se.

Heinolan lintutarhan opas Olli Vuori

- Petoviha on edelleen valitettavasti tämänkin linnun uhkana, hän kertoo.

Porsaansydämellä lentoon

Viime kesänä syntyneen, nuoren petolinnun siiven pituudeksi mitattiin ennen vapautusta 62 senttiä. Elopainoakin on kertynyt vajaat kuusi kiloa. Ruokaa ei hoidossa annettu liikaa, koska lintu ei kuluta energiaa tarhaoloissa. Myös linnun ihmiskontaktit on pidetty minimissä.

Lintutarhalla kotkan viimeinen ateria ennen vapauttamista oli porsaansydäntä ja rusakkoa.

- Nyt se on sen omissa jaloissa ja nokassa, että selviytyykö se. Saalistus on se kulmakivi, sanoo Olli Vuori.

Nuorella maakotkallla on vielä monta vuotta edessään ennen pariutumista. Maakotkat pariutuvat neljän-viiden vuoden iässä, jos löytävät kumppanin ja reviirin.

Vapautettu maakotka sai nyt seurakseen petolintujen vakiohärnääjät, varikset ja korpin.

Lue seuraavaksi