Sääennustuslaitokset povaavat lämmintä alkukesää

Ennusteissa arvellaan poikkeuksellisen lämmintä säätä kaikkialle Eurooppaan heinäkuuhun saakka. Samalla ennustetaan normaalia kuivempaa Skandinaviassa.

luonto

Alkukesästä on tulossa tavanomaista lämpimämpi, ennustavat useat sääennustuslaitokset. Pitkän ajan ennusteiden luotettavuus on kyseenalainen, mutta tällä kertaa laitokset ovat varsinkin toukokuun säästä yksimielisiä.

Kansainvälinen sääennustuslaitos Weather Services International (WSI) ennustaa poikkeuksellisen lämmintä säätä lähes kaikkialle Eurooppaan aina heinäkuuhun saakka.

Yhtiön mukaan sää on tavanomaista lämpimämpää kaikkialla Euroopassa toukokuun ajan. Kesä- ja heinäkuussa tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu kaikkialla muualla, paitsi Euroopan kaakkoisosassa. Samalla sään ennustetaan olevan tavanomaista kuivempaa Skandinaviassa ja mm. Britanniassa.

WSI:n mukaan säätyyppi on olennaisesti erilainen kuin neljänä edellisenä vuotena. Tämä johtuu useasta tekijästä. Tyynellämerellä on kehittymässä El Nino -ilmiö, Pohjois-Atlantille ei ole odotettavissa sille tyypillistä korkeapaineen aluetta, ja Pohjois-Atlantin veden lämpötila on suhteellisen matala.

Yhdysvaltain meren- ja ilmastontutkimuslaitos NOAA on samoilla linjoilla. NOAA ennustaa varsinkin toukokuulle hyvinkin lämmintä säätä. Erityisen lämmintä sää olisi Suomessa ja Pohjois-Venäjällä.

Kesä- ja heinäkuussa tavanomaista lämpimämmän sään alue supistuisi keskiseen Eurooppaan. Suomessa kesäsää olisi NOAA:n mukaan tavanomaisen lämmintä.

Myös yhteiseurooppalainen, keskipitkän aikavälin ennusteita laativa ECMWF-sääntutkimuslaitos ennustaa hieman tavanomaista lämpimämpää alkukesää.

Lähteet: Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus