1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Hääpuku vaikka pitsiverhoista - morsiusmuoti sallii persoonallisetkin ratkaisut

Valkoista vai värillistä? Pitsihörhelöä vai ajatonta tyylikkyyttä? Huntu vai ei? Morsiuspukeutumisen ratkaisuja ei ainakaan muoti kurista. Morsiuspukujen kova juttu on yksiolkaimisuus, tietää vaatesuunnittelija.

viihde
Tuore aviopari suuteli Buckinghamin palatsin parvekkeella kansan iloksi kaksi kertaa.
Tuore aviopari suuteli Buckinghamin palatsin parvekkeella kansan iloksi kaksi kertaa.Peter Kneffel / EPA

Valkoinen on edelleen suosikkiväri morsianten yllä, mutta ei enää mikään pakkopulla. Vaatesuunnittelija ja yrittäjä Aurora Raiskinen Hämeenlinnasta kertoo, että nyt kaikki menee.

- Morsiusmuodissa löytyy jokaiselle jotakin. 70 prosenttia hakee edelleen kokovalkoista, mutta rinnalla on hurja määrä värejä, on romanttista pitsiä ja kuninkaallisten häiden myötä hunnutkin nostavat päätään. On simppeliä yksinkertaista ja kapeaa, on kermakakkua, kaikenlaista.

Euroopan isoilta hääpukumessuilta trendit tulevat kahden vuoden viiveellä Suomeen, kertoo morsius- ja juhlavaatteiden erikoisliike Revelationsin yrittäjä Aurora Raiskinen.

- Nyt yksiolkaimisuus on kova juttu ja värit ja tulossa ovat myös printit hääpuvuissa. Samoin kukat ja ruusuisuus, kudottuna kankaaseen, sekä myös vintage-tyyli.

Monelle on myös tärkeää kestävä kulutus. Menneen vuosikymmenten piirteet viehättävät vaatteissa.

- Onpa minulle tuotu lapsuudenkodin pitsiverhot, että tee tästä hääpuku, Raiskinen nauraa.

Morsiuspuku korostaa kantajansa persoonallisuutta

Raiskisen omaan suunnittelujälkeen vaikuttaa edelleen voimakkaasti lapsuus Suomen Kansallisoopperan viulistin tyttärenä.

- Minulla ei ollut koskaan lapsenvahtia, vaan istuin Aleksanterin teatterin punaisissa samettipenkeissä piirustuslehtiön kanssa nelivuotiaasta saakka. Väliajoilla kaiveltiin puvuston aarteita, hän muistelee inspiraation lähteitään.

Raiskisen mielestä tärkeintä on, että puku on kantajansa näköinen, ja siinä tuntee olonsa hyväksi. Häissä voi ja saa korostaa omaa persoonallisuuttaan.

- Edustan asiakaslähtöistä suunnittelua, eli minun pitää aina tietää kuka on kyseessä. Katsotaan yhdessä, mitkä ovat mieleiset asiat ja mitä ei missään nimessä halua laittaa päällensä, se onkin yleensä helpompaa.

Liian korkeista koroista vain harmia

Myös kengät vaikuttavat morsiamen tärkeän päivän onnistumiseen. Aurora Raiskinen neuvoo, että kengän koron täytyy olla mukava suhteessa omaan liikkumiseen - eli hääpäivänä ei kannata käyttää korkeampaa korkoa kuin mihin on tottunut.

- Liian korkea korko tuo bambi-efektin (kuin liukkaalla jäällä luistelisi, toim. huom.), eli jos ei normaalisti käytä korkoja, kannattaa ottaa matalammat, 2-3 sentin korot, sanoo Raiskinen.

Korkokengillä kävelyynkin on muutama niksi. Osa painosta kannattaa laittaa myös kengän kannalle eli luottaa kenkään - korko ei katkea tai taitu. Polvia ei saa koukistaa vaan pitäisi liikkua mahdollisimman rennosti.

- Ei yritetä isoja askelia vaan pikkuisen pienempiä, niin on huomattavasti helpompi liikkua. Ja lasillinen kuoharia rentouttaa useimpia riittävästi, jotta ei jännitä niin paljon, Raiskinen naurahtaa.

Lue seuraavaksi