Pikku-Finlandian voitto Turkuun

Kilpailun voittaneen turkulaisen lukiolaisen Sofia Tiiran esseessä vertaillaan kahta klassikkoteosta. Molemmissa ihmiset tarkastelevat itseään peilin avulla.

kulttuuri

Tämän vuoden Pikku-Finlandia-kilpailun on voittanut Turun Puolalanmäen lukion opiskelija Sofia Tiira esseellään Heijastuksia. Tiira on käsitellyt esseessään Milan Kunderan teosta O_lemisen sietämätön keveys_ ja vertaa sitä yllättävällä tavalla Lewis Carrollin klassikkoteokseen Liisan seikkailut peilimaassa. Esseen nimi kertoo, että molemmissa teoksissa ihmiset tarkastelevat itseään ja identiteettiään peilin kautta.

Raadin mielestä vertailupari eli teosvalinta on yllättävä, onnistunut, vaativa ja oivaltava. Teosten analyysista edetään myös omakohtaisempaan ja yleiseen pohdintaan. Erityisesti raati kiinnitti huomiota esseen eleganttiin, selkeään ja yksinkertaisen konstailemattomaan kieleen ja ilmaisuun.

Raadin mukaan esseen kiistaton ansio on teosten peili-motiivin avaaminen eri näkökulmasta: kirjallisuudenhistorian kontekstissa realismin aikakauden peili edustaa rehellistä kuvaa todellisuudesta, mutta sekä Kunderan että Carollin teoksissa peili ”symboloi ihmisen kykyä nähdä ainoastaan heijastuksia siitä, mikä on todella totta”. Sofia Tiiran tekstin myötä Pikku-Finlandia-kilpailun historiassa Kunderan teos ohittaa Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen viitatuimpana teoksena: sitä on käytetty nyt yhteensä 25 esseessä, kun taas Waltarin teosta 24.

Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Kirjasäätiön järjestämä Pikku-Finlandia-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 28. kerran. Kilpailuun lähetettiin 49 esseetä eri puolilta Suomea.