1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varkaus

Varkautelainen voi piipata itsensä vastaanotolle

Esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarauksia ei voi vielä tehdä vielä kovin monessa kunnassa internetin kautta, mutta mahdollisuuksien odotetaan lisääntyvän lähivuosina selvästi. Varkauden kaupunki on ottanut sähköisten palvelujen tarjoamisessa jo melko suuren harppauksen.

Varkaus
Asiakas ilmoittautuu automaatilla vastaanotolle.
Esimerkiksi Varkaudessa on jo käytössä itseilmoittautumisautomaatti.Antti Karhunen / Yle

Päätelaite piippaa hyväksyvästi, kun varkautelainen Ritva Puttonen ojentaa sille henkilökorttinsa ilmoittautuessaan hammaslääkärille. Varkauden terveydenhuollossa otettiin viime vuonna käyttöön itseilmoittautumisjärjestelmä, jossa lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle tuleva voi mennä halutessaan päätelaitteelle, näyttää sille henkilö-, ajo- tai kela-korttia. Sen jälkeen laite kertoo kenelle aika on ja missä huoneessa.

Itseilmoittautuminen on monelle tutumpi yksityiseltä puolelta, mutta siitä on hyötyä myös kunnallisissa palveluissa, sillä laitteen ansiosta neuvontatiskin työntekijälle jää enemmän aikaa muuhun. Soveltuvaa henkilökuntaa voidaan irroittaa muihin töihin ammattitaidon ja tarpeen mukaan.

- Hän voi tehdä hoitotyötä tai jotakin muuta esimerkiksi laskutukseen liittyviä asioita, osastonhoitaja Marja-Liisa Honkanen mainitsee esimerkkeinä.

Nettivaraus vapauttaa ajasta ja paikasta

Työvoimaa vapautetaan Varkaudessa myös internetissä pankkitunnuksilla toimivalla ajanvarauksella. Järjestelmä on rajattu rutiininomaisiin käynteihin ja tällä hetkellä se on käytössä kohdunkaulan syövän joukkoseulonnoissa. Jo tällainenkin vähentää puhelinruuhkia, ja esimerkiksi neuvolaterveydenhoitajat voivat käyttää ajanvarausten tekemiseen tavallisesti kuluvaa aikaa asiakkaiden neuvontaan. Myös asiakkaille ympärivuorokautinen nettivaraus on helpotus. Seulonta-ajan varaukset oli aiemmin sidottu puhelinaikoihin, joita oli kaksi kertaa päivässä.

- Siitä tuli paljon kielteistä palautetta asiakkailta, että ajanvarausaika oli vaikea muistaa, kertoo Kommilan äitiysneuvolan terveydenhoitaja Henna Vihanne.

Vihanne myöntää nettivarausjärjestelmän tökkivän vielä joillakin asiakkailla, mutta pääasiassa vastaanotto on ollut myönteinen.

Jatkossa ajanvarausmahdollisuudet laajenevat muihinkin ryhmiin, kuten neuvolassa tai hammaslääkärissä tarkastuksilla käyviin lapsiin. Myös kutsuntatarkastukset on tarkoitus saada nettivarauksen piiriin. Järjestelmä toimii siten, että kun asiakkaalle lähetetään kutsukirje rutiinikäynnille, siinä kerrotaan mahdollisuudesta käyttää myös nettivarausta.

Aina jää rinnalle myöskin se luukku tai se puhelinyhteys.

Marja-Liisa Honkanen

Kaupunki tuo pian tarjolle myös mahdollisuuksia vaihtaa sähköisiä viestejä terveydenhoitohenkilöstön kanssa.

Esimerkiksi pitkään diabetestä sairastanut voisi sen ansiosta saada vaikkapa hoitajan tai lääkärin kuittauksen laboratoriotuloksista suljetussa viestijärjestelmässä.

Kone auttaa, ihminen jää

Vaikka vauhti on Varkaudessa kova, koneella ei aiota korvata ihmistä.

- Aina jää rinnalle myöskin se luukku tai se puhelinyhteys. Ei näistä sähköisistä palveluista tule ainakaan vielä, enkä tiedä tuleeko milloinkaan, ihan yksinomaista palvelukanavaa, arvioi osastonhoitaja Marja-Liisa Honkanen.

Honkanen vakuuttaa, ettei esimerkiksi vanhuksia pakoteta käyttämään internet-palveluja - joskin myös moni heistä on osoittanut kiinnostusta niin itseilmoittautumista kuin nettivaraustakin kohtaan.

Lue seuraavaksi