Nuoret aikuiset haasteellinen ryhmä kansalaisopistoille

Kansalaisopistojen lukuvuoden kädentaitokurssien töitä esitellään jälleen monilla paikkakunnilla. Opistoille nuorten kiireisten aikuisten tavoittaminen on kasvava haaste. Kokkolan seudun opistossa tähän ryhmään yritetään päästä kiinni lyhytkursseilla.

kurssit
Kuvassa nukkekurssin töitä
Kuvassa Anne Rauhalan töitä nuket on vaatetettu 1900-luvun alun muodin mukaisestiYle / Kalle Niskala

Kokkolan seudun opiston suunnittelijaopettaja Päivi Makkonen ymmärtää, että työkiireiden ja lastenhoidon pyörityksessä elävät vanhemmat eivät ehdi juuri kansalaisopiston kurssitarjotinta tutkailla.

- Meillä on hyvin monenlaisia lyhytkursseja: yhden viikonlopun tai kahden viikonlopun kursseja. päiväkursseja ja niin edelleen. Niissä paneudutaan intensiivisesti johonkin erityisaiheeseen. Tällaiset kokonaisuudet on tarkoitettu ja suunniteltu juuri kiireisille aikuisille. Sitten eläkeläiset suosivat näitä perinteisiä iltakursseja, Päivi Makkonen kertoo.

Kurssi oli arpajaisvoitto

Iltatyötä pääosin tekevä Anne Rauhala ehti etsiskellä sopivaa nukkekurssia kymmenkunta vuotta ennen kuin elämäntilanteeseen ja työvuoroihin sopiva kurssi löytyi. Viime vuosisadan alkuvuosikymmenten asusteisiin puetut nuket seisovat nyt Kokkolan seudun opiston kevätnäyttelyn esittelypöydällä.

- Minä luulin, että sellaista tilannetta ei minun kohdalleni tule, että pääsisin vielä sisään kurssille. Tämä oli kuin arpajaisvoitto, Anne Rauhala kuvaa oloaan ja esittelee lukuvuoden työn tuloksia.

Kokkolan seudun opiston rehtori Asko Muilu toteaakin, että nuorten perheiden lisäksi haasteita kurssitarjontaan tuovat vuorotyöntekijät.

-Toki päiväkurssit ovat olleet ohjelmassa jo vuosia, mutta niiden kirjo ei ole, eikä sitä voida pitääkään yhtä runsaana kuin iltakurssien tarjontaa.

Suosittu näyttely

Kokkolan seudun opiston taito- ja taideaineiden kevätnäyttely keräsi runsaasti katselijoita viikonloppuna. Näyttely päättyy maanantaina.

Lähes puolet opiston kursseista on juuri taito- ja taideaineita. Viime vuonna opistossa oli opiskelijoita viitisen tuhatta. Kokkolan kaupunki käytti kurssien tukemiseen verovaroja reilut puoli miljoonaa euroa.