1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Rikos yksi maailman suurimmista talouksista

YK:n alainen järjestö laski Maailmanpankin kanssa ensi kertaa rikoksen maailmanlaajuisen hyödyn. Luvun perusteella rikollisuus on yksi maailman 20. suurimmasta taloudesta.

talous
Poliiseja pidättämässä miehiä.
Meksikon poliisi pidätti 23 ihmiskaupasta epäiltyä rikollisjengin jäsentä pääkaupunki Mexicossa joulukuussa 2009.

Rikoksella ansaittiin viime vuonna arviolta 2,1 biljoonaa eli 2 100 miljardia dollaria. Se on 3,6 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, arvioi YK:n huumeiden ja rikosten torjuntaan keskittyvän yksikön (UNODC) johtaja.

- Rikos on yksi maailman 20 suurimmasta taloudesta, UNODC:n johtaja Juri Fedotov arvioi.

Lukuun päätyivät UNODC ja Maailmanpankki vuoden 2009 lukujen perusteella. Rikoksella saatu hyöty laskettiin maailmanlaajuisesti nyt ensimmäistä kertaa, joten sille ei ole olemassa vertailukohtaa, Fedotov sanoi rikostentorjuntaa käsittelevässä konferenssissa Itävallan Wienissä. Fedotov sanoi pelkäävänsä rikoksesta saatavan hyödyn olevan kasvamassa, mutta asian vahvistamiseen tarvittavan lisää tietoa.

UNODC:n johtaja arvioi kehittyvien maiden menettävän vuosittain 40 miljardia dollaria korruptioon. Ihmiskaupassa liikkuu puolestaan 32 miljardia dollaria.

Järjestäytynyt rikollisuus, ihmiskauppa, väkivalta ja korruptio ovat Fedotovin mukaan suuria esteitä köyhyyden poistamiselle maailmasta.

"Rikollisjärjestöt muuttuneet"

Rikollisjärjestöt ovat osoittaneet "vaikuttavaa mukautuvuutta" vastauksena viranomaisten toimiin ja uusien ansaintakeinojen löytämiseksi, kommentoi konferenssissa puhunut Yhdysvaltain hallinnon edustaja Brian Nichols.

Suurin osa rikollisorganisaatioista ei nykypäivänä muistuta menneisyyden hierarkisesti organisoituja rikollisperheitä, Nichols sanoi. Hänen mukaansa nykypäivän rikollisorganisaatiot ovat ennemminkin löyhiä, epämuodollisia verkostoja, jotka yhdistyvät silloin kun se on tarkoituksenmukaista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi