Laukaan ja Konneveden kuntaliitos kaatui

Konneveden valtuusto vastusti liitosta äänin 17 - 4.

Kotimaa
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Pynnönen Konneveden kunnanvaltuustossa.
Yle Keski-Suomi / Joni Tammela

Konneveden kunnanvaltuusto hylkäsi selkein luvuin Laukaan kanssa valmistellun kuntaliitoksen. Laukaassa asenne oli toisenlainen: Laukaan valtuusto kannatti kuntaliitosta äänin 31 - 12.

Kuntaliitosta Laukaan kanssa kannatti Konnevedellä vain kaksi keskustan valtuutettua sekä yksi SDP:n valtuutettu ja kokoomuksen ainoa valtuuston jäsen. Kunnanhallituksen esitystä kannattivat siis samat edustajat, joiden äänten turvin esitys tuotiin valtuustoon.

Jo ennakkoon arvioitiin, että liitos on vastatuulessa. Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Vappu Laaksonen (sd.) arvelee, että syksyn kunnallisvaaleilla oli oma vaikutuksensa äänestyksen lopputulokseen.

- Kuntaliitoksen kannattaminen olisi ollut poliittinen itsemurha, Laaksonen sanoo ja viittaa Konnevedellä kerättyyn liitoksenvastaiseen adressiin, jonka allekirjoitti yli tuhat kuntalaista.

Myöskään Konneveden nuorisovaltuusto ei ollut liitoksen kannalla. Juuri ennen maanantaina kunnanvaltuustoa kokoontunut nuorisovaltuusto ilmoitti vastustavansa kuntaliitosta.

- En ole tavannut ketään nuorta täällä, joka olisi ollut liitoksen kannalla, nuorisovaltuutettu Milla Pakarinen, 19, toteaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Katja Kuusinen (kesk.) oli yksi neljästä liitosta kannattaneesta valtuutetusta. Hänen mukaansa Konneveden päätös merkitsee noin viiden miljoonan euron menetystä kunnalle.

- Porkkanarahat (3,2 miljoonaa euroa) jää saamatta, ja säästöä olisi tullut myös siitä, että nyt eläköitymisen kautta avautuvia virkoja ei olisi tarvinnut täyttää, Kuusinen laskeskelee.

Moni liitoksen vastustaja totesi, että Laukaa olisi mieluisa liitoskumppani - mutta ei vielä.

- Kuntaliitos tulee kyllä siinä vuoden 2017 kieppeillä, mutta vielä aika ei ollut kypsä, kiteyttää vastustajien tuntoja valtuuston puheenjohtaja Pekka Karhunen (kesk.).

Kunnanjohtaja Kari Levänen povaa Konnevedelle vaikeita lähivuosia, kun valtionosuudet pienenevät. Valtionosuuksien leikkaukset luovat jo ensi vuonna parin prosenttiyksikön korotuspaineet kunnallisverotukseen.