Britanniassa tutkitaan Sky Newsin hakkerointia

Osittain mediamoguli Rupert Murdochin omistama Sky News on joutunut viranomaisten syyniin kanavan myönnettyä kahden sähköpostin hakkerointi. Brittimedian toimintatapoja on alettu tarkastella sen jälkeen, kun News of the World -lehden salakuuntelujupakka tuli ilmi.

Ulkomaat

Britanniassa hakkeroinnin myöntäneen Sky News -televisioyhtiön toimista aloitettiin uusi tutkinta maanantaina. Mediamoguli Rupert Murdochin osittain omistama satelliittiyhtiön toimet ovat joutuneet Britanniassa media-alaa sääntelevän Ofcomin syyniin jo aiemmin asiaa penkovan komission lisäksi.

Sky myönsi aiemmin tässä kuussa vakoilleensa kahden rikoksesta epäillyn sähköposteja. Yhtiö perusteli hakkerointia "julkisella edulla". Toinen tapaus koski kuolemansa lavastaneen ja vakuutuspetoksesta epäillyn "kanoottimiehen" ja hänen vaimonsa sähköpostia, toinen vakoiltu taas oli epäilty pedofiili.

Britannian pääministeri David Cameron määräsi viime kesänä tuomari Brian Levesonin tutkimaan brittiläisen lehdistön toimintatapoja sen jälkeen, kun nykyään jo lakkautetun News of the World -lehden laajalle levinnyt salakuuntelujupakka tuli ilmi.

Satelliitin välityksellä näkyvä BSkyB-yhtiön omistuksesta 39 prosenttia on mediamoguli Rupert Murdochin hallussa. Murdoch omistaa myös News of the Worldin taustayhtiön, News Internationalin.

BSkyB on tähän asti välttänyt ryvettymisen skandaalissa, mutta yhtiö joutui Levensonin komission syyniin sen myönnettyä tässä kuussa yksityisten sähköpostitilien hakkerointi vuonna 2008.

Tuomari Levensonin johtaman paneelin edessä Sky Newsin johtaja John Ryley puolusti maanantaina yhä kanavan toimia ja sanoi yhtiön toimineen julkisen edun nimissä. Kuulemisessa Ryley oli kuitenkin pakotettu myöntämään Sky Newsin rikkoneen toimillaan lakia.

Media-alaa säätelevä Ofcom oli jo aiemmin maanantaina ehtinyt ilmoittaa aloittavansa myös oman tutkimuksensa Sky Newsin hakkeroinnista.

Lähteet: Reuters, AFP