Olkiluoto 3 uhkaa myöhästyä entisestään

Ydinvoimalan pienputkien laadussa on ongelmia. Vielä ei ole tietoa, siirtävätkö uudet laatuongelmat voimalan valmistumista. Säteilyturvakeskus ei ole huolissaan tilanteesta.

Kotimaa
Olkiluodon ydinvoimalan rakennustyömaa.
Yle

Olkiluoto kolmosen rakennustöissä on tullut esiin uusia ongelmia. Ydinvoimalan rakentaja Areva-Siemens on keskeyttänyt ydinvoimalan pienputkien asennustyöt laatuongelmien vuoksi.

Ydinvoimalan reaktorilaitoksessa käytetyissä pienissä putkissa on havaittu hyvin pieniä naarmuja sisä- ja ulkopinnoilla. Ydinvoimalan tilaajan TVO:n Olkiluoto-projektin johtaja Jouni Silvennoisen mukaan kyse on suhteellisen pienestä osasta laitoksessa käytettyjä putkia.

- En sanoisi, että tällä on kokonaisuuden kannalta laajaa merkitystä, Silvennoinen sanoo.

Silvennoinen ei osaa vielä arvioida, viivästyttääkö pienputkien asennustöiden keskeytys koko Olkiluoto 3 -projektia. TVO ja Areva tutkivat parhaillaan tahoillaan, kuinka vakavista laatuvioista on kyse. Pahimmassa tapauksessa tuhansia jo asennettuja osia täytyy ottaa pois pienputkistoista.

Tarkempiin tutkimuksiin on lähetetty pari tuhatta pienputkea.

Säteilyturvakeskuksessa ei olla asiasta kovin huolissaan. Stukin projektipäällikkö Tapani Virolainen kuitenkin huomauttaa, että vaikka naarmut ovat minimaalisen pieniä, putkilla on merkitystä myös ydinvoimalan turvallisuuden kannalta.

- Pitkän käytettävyyden ongelma siitä voi tulla, kun laitoksen käyttöikä on 60 vuotta, Virolainen huomauttaa.

TVO:n Silvennoinen puolestaan vakuuttaa, että kyse ei ole merkittävästä asiasta ydinturvallisuuden kannalta.

Säteilyturvakeskus saa aikanaan molempien tutkimusten tulokset. Tutkimusten tuloksia odotetaan noin kuukauden sisällä.

Teollisuuden Voiman rakennuttaman Olkiluoto 3 -voimalan oli alun perin tarkoitus alkaa tuottaa sähköä kuluttajille huhtikuussa 2009. Ennen pienputkien laatuongelmien paljastumista valmistuminen oli jo venynyt elokuuhun 2014.

Pienputkien laatuongelmista uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.