1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Puutarhakauppa kukkii komeasti

Kotipuutarhoihin ostettiin viime vuonna kasveja, kalusteita ja tarvikkeita lähes 590 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna kauppiaat odottavat myynnin jälleen kasvavan.

Kuva: Yle

Puutarhakaupoissa valmistaudutaan edessä olevaan sesonkiin kiivaasti. Pihojen ja parvekkeiden koristelu kukin ja kalustein on ollut kasvussa jo pitkään.

Varsinainen ponnahdus kuitenkin tapahtui pahimpana talouskriisivuonna 2009, jolloin kotipuutarhoihin käytettiin rahaa ennätysmäiset 600 miljoonaa euroa. Parina viime vuotena myynti on hienoisesti laskenut, mutta sitä ala selittää itsekasvatustrendin kasvulla.

Suomen Puutarhakauppiaiden kehityspäällikön Oili Anttiroikon mukaan yhä useampi haluaa kasvattaa kasvinsa ja kukkansa itse siemenistä tai pikkutaimista. Ne puolestaan ovat halvempia kuin esimerkiksi valmis amppeli.

- Hyötykasvien kasvatus on noussut vahvasti. Se on ajan trendi, mikä näkyy siemen- ja taimikaupassa ja puutarhasuunnittelussa.

Esimerkiksi siementen myynti kasvoi viime vuonna yli 10 prosenttia. Yrtit puolestaan ovat valtaamassa tilaa kesäkukilta ja marjapensaat koristepensailta.

Itsekasvatuksen ja ryytimaan lisäksi pihoista ja parvekkeista tehdään yhä enemmän olohuoneen jatkeita.

- Nähtävissä on trendi, jossa puutarha on osa kotia ja koti on osa puutarhaa Anttiroiko sanoo.

Tämä näkyy muhkeita sohvaryhmiä muistuttavissa pihakalusteissa sekä nihkeistä kasvihuoneista jalostetuissa viherhuoneissa, joissa suurimmissa on tilaa pöydälle ja lepotuolille.

Mikä sitten on poissa muodista?

- Puutarhakeinu on korvautumassa riippukeinulla tai riipputuolilla Anttiroiko pohtii.

Viime vuonna asiakkaat käyttivät puutarhahankintoihin keskimäärin 321 euroa. Tänä vuonna summan odotetaan nousevan 330-340 euroon.