10 tapaa vähentää myyrätuhoja

Valikoimassa muun muassa silakat ja kaasuhyökkäys. Arno Kasvin mukaan myyrien torjunnassa tärkeintä on tramppaus.

Peltomyyrä Kuva: Mika Moksu / Yle

1. Tasoita kaikki myyrien tekemät multakasat.

2. Kolot ja tunnelit on helppo trampata littaan keväällä, kun maa on kostea. Täytä painaumat mullalla.

3. Voit myös kostuttaa maan itse polkemisen helpottamiseksi tai täyttää kolot soralla.

4. Vie kaikki risukasat pois. Ne ovat myyrille oivia lymypaikkoja.

5. Vinkki ensi talveksi: tiukkaan tampattu lumi puiden ja kasvien ympärillä ehkäisee talven myyrätuhoja.

6. Kaupoissa myydään monenlaisia vinkuvia ja täriseviä karkottimia. Asiantuntijoiden mukaan niiden teho on kyseenalainen.

7. Ylen toimittaja oli nähnyt Venäjällä seuraavanlaisen kikan: leikkaa muovisista juomapulloista pohjat pois ja tunge niitä myyrien koloihin. Pullossa ujeltava tuuli karkottaa myyrät. Ehkä.

8. Myös loukkuja voi käyttää, mutta muista että puutarhassa liikkuu rauhoitettuja nisäkkäitä. Kontiaiset ja päästäiset selviävät hengissä, kun käytät elävänä pyytäviä loukkuja.

9. Vanha kansa tietää kertoa, että myyrät kavahtavat voimakkaita hajuja. Tunge myyrän koloihin esimerkiksi silakoita tai perkeitä. Liikaa käytettynä saattaa karkottaa myös naapurit tai puolison.

10. Myyriä on kuulemma päästetty päiviltä myös propaanilla tai asetyleenillä. Kokeile omalla vastuulla, etkä sitten soita vihaisena Yleisradioon jos on lahkeet tulessa.

Keinot on kerätty Internetistä, yleisön vinkeistä, Yle Turun toimittajilta ja viisi ensimmäistä emeritusylipuutarhuri Arno Kasvilta. Myyrävuosi 2012 ei toistaiseksi näytä erityisen pahalta.