Muotoiluala sai tarpeekseen design-klassikoiden kopioinnista

Poliisille on jätetty tutkintapyyntö halpakopioita myyvästä brittiläisestä verkkokauppayrityksestä. Muotoiluala vertaa jäljitelmiä ranta-rolexeihin.

kulttuuri

Suomalainen muotoiluala on ryhtynyt toimiin design-klassikoiden laitonta kopiointia ja verkkomyyntiä vastaan. Useat alan yhteisöt ja yritykset ovat yhdessä jättäneet tutkintapyynnön poliisille lakeja räikeästi rikkovasta verkkokauppayrityksestä.

Suomessa taistoon aidon alkuperäisdesignin puolesta ovat lähteneet muiden muassa Alvar Aalto -säätiö, Suomen Taideteollisuusyhdistys, Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO sekä yrityksistä Vepsäläinen, Artek ja Martela.

Tahot ovat jättäneet tutkintapyynnön brittiläisestä Designers Revoltista, joka on kopioinut esimerkiksi Eero Aarnion Pallotuolia. Tutkintapyynnön jättäneiden mukaan muotoilutaiteen merkkiteokset nauttivat tekijänoikeussuojaa Suomessa, eikä niiden tuotantoon ole suunnittelijoiden tai oikeudenhaltijoiden suostumusta.

Lisäksi laittomia kopioita myyvä verkkokauppa johtaa kuluttajia harhaan kopiovalmistuksella ja markkinoinnilla. Mainoksissa halpakopioiden hintoja vertaillaan aitojen tuotteiden hintoihin puhumalla alennuksista.

- Monet erehtyvät luulemaan, että yritys myy aitoja tuotteita muita halvemmalla. Kyse on kuitenkin ranta-rolexien kaltaisista luvattomista jäljitelmistä, joiden myynnillä on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia muotoilualaan ja yhteiskuntaan, sanoo Mikko Kalhama, Design Forum Finlandin toimitusjohtaja.

Syytetty vetoaa EU:n tavaroiden vapaaseen liikkuvuuteen

Asianajaja Marja Tommilan mukaan kuluttajien tulee huomioida, että Suomessa tekijänoikeussuojaa nauttivien teoskappaleiden maahantuonti ei ole sallittua edes yksityiseen käyttöön. Etenkään jos kuluttajan on syytä epäillä teoskappaleita valmistetuiksi ulkomailla sellaisissa olosuhteissa, että valmistaminen Suomessa olisi ollut rangaistavaa.

- Designers Revolt vetoaa EU:n tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteeseen. EU-tuomioistuimen julkisasiamies on kuitenkin hiljattain todennut, ettei tavaroiden vapaa liikkuvuus estä kansallisen rikoslainsäädännön soveltamista Designers Revoltin tyyliseen toimintaan, Tommila sanoo.

- Ennen kaikkea kyse on kuitenkin alkuperäisten suunnittelijoiden oikeuksien puolustamisesta. Suunnittelijalla tulee olla oikeus päättää, kuka hyödyntää hänen suunnittelutyönsä tuloksia, huomauttaa Salla Heinänen, Ornamon toiminnanjohtaja.