1. yle.fi
  2. Uutiset

Neiti Aika jäi ajan hampaisiin

Oulun Neiti Aika eli viimeiset hetkensä hylättynä ja unohdettuna. Toimintoja ylläpitävät laitteet sammutettiin tammikuun lopussa. Muutama Neiti on vielä toiminnassa, mutta esimerkiksi Helsingissä Neiti on vaihtunut herraksi. Savolainen Neiti Aika on puolestaan kulkenut viime aikoina ihan omia polkujaan.

Kotimaan uutiset
Rannekello ranteessa.
Yle

Valitsemanne numero ei ole käytössä. Olkaa hyvä ja tarkistakaa numero.
Näin vastataan Oulun suunnalla puhelinnumerosta 10061, johon ennen vastasi selväsanainen Neiti Aika.

Herää kysymys: mitä nostalgiselle puhelinpalvelu Neiti Ajalle oikein tapahtui?

Ennen kuolinajan määrittelyä on kuitenkin ehkä syytä palata ihan alkuun.

- Neiti Aika tuli Ouluun syksyllä vuonna 1939. Se oli levy, jolta kuului naisen ääni. Yleisradion Kaisu Puuska kävi Tukholmassa äänittämässä äänet siihen, kertoo Seppo Niemi, joka työskenteli aikanaan Oulun puhelimen keskuspäällikkönä.

Neiti Aika syntyi tarpeesta automatisoida asiakaspalvelu. Aikataulutiedustelu ja numerotiedustelu olivat tuon ajan palveluja, ja automatisoituna ne tulivat halvemmaksi.

Rannekelloihin tuli herätystoiminnot, joten Neitiä ei enää tarvittu.

Seppo Niemi

Palvelu olikin suosittu, ja Neiti Aikaa uudistettiin muutamaan otteeseen.

- 70-luvulla sitä uusittiin muun muassa tarkemmalla kellolla. Siihen tuli enemmän automatiikkaa. Samassa yhteydessä luotiin myös automaattinen herätyspalvelu, jossa hyödynnettiin Neiti Ajan ääntä. Palvelu soitti ja herätti sekä kertoi kuinka paljon kello on, ja mikä päivä on, Niemi kertoo.

Uudistuskaan ei auttanut

Palvelun suosio alkoi hiipua 1980-luvulla, vaikka Neiti Aikaa uudistettiin toistamiseen. Tuolloin palvelulla oli käyttöä enää käytännössä ainoastaan herätyspalvelun tervehdystekstinä.

Yllättävän kauan Neiti Aika kuitenkin kituutti ennen lopullista kuoliniskuaan.

- Se päättyi tämän vuoden tammikuussa. Silloin katkaistiin virrat pois, kun ei sinne tullut enää puheluja. Näin kauan meni, että joku huomasi palvelun loppuneen. Ei sillä mitään käyttöä enää ollut, Seppo Niemi toteaa.

Oulun puhelimen keskuspäällikkönä toiminut Niemi uskoo, että rannekello oli Neiti ajan tuho.

- Kellojen hinnat halpenivat niin paljon, että niitä oli joka paikassa. Rannekelloihin tuli herätystoiminnot, joten Neitiä ei enää tarvittu.

Neitejä löytyy yhä

Otetaanpa tällainen kuvitteellinen esimerkki. Heräät Pohjois-Pohjanmaalla. Sinulla ei ole kelloa, ei matkapuhelinta, tietokonetta, radiota tai televisiota; lankapuhelin kuitenkin löytyy huoneen nurkasta. Päivän ja kellonajan selvittäminen onnistuu yhä, sillä joillakin paikkakunnilla Neiti Aika toimii edelleen.

Eteen on lisättävä vain suuntanumero.

- Sitä voi kokeilla soittamalla esimerkiksi 09-10061. Sieltä kuulee Helsingin möreä-äänisen ”Neiti” Ajan. Aika monella paikkakunnalla palvelu toimii edelleen, Niemi kertoo.

Savossa Neiti Aikaan ei kuitenkaan liene luottaminen.

- Kuopiossa Neiti on hieman jätättänyt. Ilmoitettu aika on kaksi päivää myöhässä.

Lue seuraavaksi