Murdochit tuomarin grillattavina

James Murdoch on luopunut jo kaikista avaintehtävistään isänsä mediaimperiumissa. Hän pysyy yhä kannassaan, ettei tiennyt iltapäivälehtensä hämäräpuuhista.

Ulkomaat

Britanniassa Lontoon kuuluisalle oikeustalolle ajoi tiistaina musta urheiluauto. James Murdoch saapui antamaan tuomarille omaa todistajanlausuntoaan Britanniaa edelleen närästävässä lehdistöskandaalissa.

Mediamoguli Rupert Murdochin poika kertoi valan velvoittamana, ettei hänellä ollut mitään syytä epäillä laitonta toimintaa johtamassaan sanomalehtiperheessä. James Murdoch sanoi kuulleensa useaan otteeseen vakuutteluja eettisestä journalismista ja yleisistä säännöistä alaisiltaan.

- Sain lupauksia, jotka osoittautuivat petetyiksi, Murdoch kertoi tuomarille.

On kulunut yhdeksän kuukautta siitä, kun iltapäivälehti News of the World lakkautettiin salakuunteluskandaalin räjähdettyä käsiin. Britit raivostuivat kuultuaan, että lehti oli urkkinut murhatun teinitytön puhelinvastaajaa. Sittemmin eri tahot ovat nostaneet urkkimalla saaduista uutisista yli sata oikeusjuttua, ja Britannian pääministeri määräsi koko maan lehdistön toimintatavat tuomarin tutkittaviksi.

James Murdoch on koko skandaalin keskiössä ja häntä on arvosteltu rajusti siitä, että hänen olisi pitänyt olla perillä puuhista istuessaan julkaisija News Internationalin johdossa.

James oli aiemmin varma veikkaus isänsä Rupert Murdochin saappaisiin ja hänen jättimäisen mediaimperiuminsa johtoon. James Murdoch on kuitenkin viime kuukausina luopunut sekä työstään News Internationalissa että satelliittikanavayhtiö BSkyB:n hallituksen puheenjohtajuudesta.

- En halunnut ukkosenjohdattimeksi, hän perusteli luopumistaan tuomari Brian Levesonille.

Keskiviikkona tuomari Levesonin pakeille marssii itse Rupert Murdoch.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset