Ajokorttiluokka "Pikku-E" aiheuttaa yhä kysymyksiä

Minkälaisen ajokortin tarvitset jos vedät hevoskuljetuskärryä kuorma-autoksi rekisteröidyllä pakettiautolla? Tarvitsetko pikku-E:n vaikka sinulla on jo C-kortti? Entä millä korttiluokalla saat vetää venettä trailerilla? Moni törmää usein näihin kysymyksiin, etenkin satunnaisissa kuljetustilanteissa.

liikenne
Kuorma-autoja
C1- eli kevytkuorma-autokorttia tarvitsee ainakin moni matkailuautoa ajava.YLE / Ville Välimäki

Vaikka jokaisen autokoulun käyneen pitäisi tietää, mitä omalla ajokortillaan saa ajaa, voi pokkeustilanteissa mennä sormi suuhun ja kysyjä saa montaa mielipidettä asiaan.

Työmatkalla heräsi keskustelua voiko kuorma-autoksi rekisteröidyllä pakettiautolla vetää perässään hevoskuljetuskärryä, jos ei omista ns. Pikku E:tä mutta omistaa C-kortin. Liikenneopettaja Reetta Saukola-Roslund antaa kertauksen korttiluokkiin ja painorajoihin.

- Esimerkkitapauksessa kuorma-autoksi rekisteröityyn pakettiautoon tulee olla C-kortti ja hevoskärryn vetämiseen se pikku E. Mikäli auto on alle 3500 kg se katsotaan henkilöautoksi. 3000-7500 kiloa panavat autot vaativat kevyen C-kortin ja yli 7500 kg.ovat sitten ison C-kortin autoja.

Mikäli vedettävän kärryn paino ylittää 750 kg. tarvitaan pikku-E. Reetta Saukola Roslund toteaa, että painorajan kanssa kannattaa olla tarkkana.

- Tietysti kun kärryä lastaa, niin se tulee aika nopeasti se painoraja täyteen.