Rovaniemen Korundi sopii hyvin levytyksiin

Tanskalainen levy-yhtiö kehuu salia yhdeksi maailman parhaista kamarimusiikkisaleista. Salin akustiikka on suunniteltu kamarimusiikkikonserteille, mutta tila toimii erinomaisesti myös levytyksissä. Korundin maine maailmalla hyvänä levytyspaikkana leviää musiikkipiireissä.

kulttuuri
John Storgårds työhuoneessaan ikkunan äärellä
Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds kehuu, kuinka helppo Korundissa oli tehdä levytys, kun salin oma akustiikka toimii niin hyvin. Yle / Sirkku Savusalo

Rovaniemen Korundissa tehtiin ensimmäinen levytys huhtikuun puolivälissä, kun Lapin kamariorkesteri levytti siellä Sunleif Rasmussenin teoksia. Färsaarelaisen säveltäjän musiikkia taltioimassa oli tanskalainen Dacapo Records -levy-yhtiö.

Salin valmistumisesta lähtien on ollut tiedossa, että sali soi erinomaisesti, koska sen akustiikka on suunniteltu nimenomaan kamariorkesterille. Nyt on varmistunut, että se toimii mutkattomasti myös äänityksissä.

- Sali soveltuu levytyksiin paremmin kuin loistavasti, hehkuttaa orkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds vuoden vanhaa salia.

- Salin oma todella toimiva akustiikka tulee esille terveellä ja luonnollisella tavalla taltioinneissakin. Kyllä samaan tulokseen päästään esimerkiksi Rovaniemen kirkossa, missä edellinen levymme on taltioitu, mutta huomattavasti suuremmalla työllä.

Samaa mieltä olivat myös tanskalaisen levy-yhtiön tuottaja ja äänittäjä Preben Iwan ja yhtiön johtaja Henrik R_ø_rdam.

- Iwan ylisti Korundia yhdeksi maailman parhaista kamarisaleista, missä hän on levytyksiä tehnyt. Ja hän tietää, mistä puhuu, sillä hän on levyttänyt muun muassa New Yorkin filharmonikkojen kanssa ja monien muidenkin orkestereiden kanssa eri puolilla maailmaa.

Storgårds kuvailee innostuneesti, kuinka levy-yhtiön johtaja Henrik R_ør_dam oli aivan" höttösissään" Korundin äänitysolosuhteista.

Maine kiirii maailmalle

- Tieto musiikkipiireissä on jo kulkenut ja salin maine maailmalla leviää. On mahdollista, että tänne tulee jatkossa orkestereita tekemään levytyksiä.

Korundin sointi on akustikko Henrik Möllerin ja arkkitehti Juhani Pallasmaan tiiviin yhteistyön tulosta. Myös John Storgårds on ollut alusta asti suunnitteluprosessissa mukana.

- Osasin odottaa hyvää, mutta että _näin _hyvää tuli, se tietysti ilahduttaa, Storgårds sanoo.

Riipaisevaa ja kaunista luvassa

Lapin kamariorkesteri tunnetaan haastavista ja monipuolisista ohjelmistoistaan. Orkesteri tarjoaa yleisölleen säännöllisesti teosten Suomen ensiesityksiä ja kantaesityksiä.

Parhaillaan orkesteri valmistautuu kamarisinfoniakonserttiin, jossa kantaesitetään ahvenanmaalaisen Lars Karlssonin teos. Konsertin otsikko on "Riipaisevaa ja kaunista".

Baritoni Gabriel Suovanen esittää neljä laulua Seven songs set to the text by Pär Lagerkvist -teoksesta.

- Tunnen Karlssonin musiikin hyvin ja tämä teos on sävelletty Lapin kamariorkesterille. Tulemme varmasti esittämään tätä jatkossakin, koska se sopii niin hyvin orkesterillemme, John Storgårds sanoo.