Ylen turvekysely: virkamiehiltä loppuvat kädet kesken

Ympäristön etu jää elinkeinoelämän etujen jalkoihin. Ympäristönsuojelulaki on joko heikko tai sitä ei osata käyttää.

ympäristölainsäädäntö
Turvekyselyn vastauksia viranomaistoiminnasta.

Periaatteessa ympäristönsuojelulain pitäisi huolehtia ympäristön puhtaudesta ja viranomaisten valvoa, että lakia noudatetaan.

- Viranomaisilla (ELY) on aivan riittämättömästi väkeä turpeennoston valvontaa, pahoittelee Syken johtava tutkija Raimo Heikkilä.

SLL:n puheenjohtaja Risto Sulkava näkee ongelmia paitsi määrässä, myös laadussa.

- Vähennykset henkilöstössä ovat kohdistuneet kohtuuttomalla tavalla ympäristöhallintoon. Vikaa on silti viranomaisissakin. Vesistöpäästöihin ei ole kiinnitetty huomiota ollenkaan riittävällä teholla aiemminkaan.

Onko laki riittävän vahva?

Tutkijoiden näkemykset ympäristönsuojelulain tehokkuudesta vaihtelevat. Syken johtavan asiantuntijan Tapio Lindholmin mielestä ympäristönsuojelulaki on hampaaton.

Syken johtavan tutkijan Raimo Heikkilän mielestä lain käyttäjien tulisi ryhdistäytyä.

- Periaatteessa keinoja olisi puuttua esim. puutteelliseen vesiensuojeluun, mutta käytännössä ei turvesoita määrätä koskaan toimintakieltoon, vaikka lupaehtoja rikotaan räikeästi lukuisissa tapauksissa.

Hallintomuutokset ovat pahentaneet tilannetta

Itsenäiset ympäristökeskukset siirrettiin osaksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia vuonna 2010.

- Aluehallinnon ympäristötoimen alasajo pahentaa tilannetta ennestään, pelkää Syken johtava asiantuntija Tapio Lindholm.

SLL:n Sulkava haluaisi palautta ympäristövirkamiehien itsenäisyyden.

- Nyt ELYt toimivat työ- ja elinkeinoministeriön alla ja elinkeinojen edistämisen etu menee ohi ympäristöstä.

Vesi pilaantuu - kuka ottaisi vastuun?

Jos tavallinen kansalainen huolestuu järvensä tilasta, saattaa edessä olla pitkä ja turhauttava taival.

- Mitään ei tapahdu ilman kansalaisten aktiivista vaikuttamista. Sekään ei aina riitä, vaan asiat hautautuvat, ellei niitä nosteta yhä uudelleen ja uudelleen esille, valittelee SLL:n Sulkava.

Tilannetta ei helpota se, että vesiä pilaa usein turpeennoston lisäksi myös maa- ja metsätalous, jotka eivät ympäristölupaa tarvitse.

- Viranomaisten tehtävänä on syiden selvittäminen ja tämä kyllä varmaan aloitetaan nopeasti. Ongelman lähde selviää nopeasti. Parannuskeinojen toteuttaminen kuitenkin vie aikaa, koska se useimmiten aiheuttaa lisäkustannuksia, joille pitää löytää maksaja, kuvaa Syken erikoistutkija Kaisa Heikkinen.