1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalainen Riesa: Leninistä on päästävä

DDR:ään aikanaan kuulunut Saksin osavaltio hävittää viimeisen Lenin-patsaansa, kertoo Bild-lehti. Saksojen yhdistymisen jälkeen näköismonumentti on levännyt Riesan hautausmaalla.

Saksalainen Riesan pikkukaupunki on majoittanut Saksin osavaltion viimeistä patsasta Venäjän Vladimir Leninistä pakon alla. Vastavuoroisen sopimuksen mukaan neuvostoaikaiset sotilashautausmaat on suojeltava, ja yhdellä niistä on seisonut pronssinen Lenin.

Paikalliset museot katsovat nyt, että patsas on tuhottava. Muun muassa Saksin museosäätiön mukaan toimea puoltaa se, että Leninin ideologia koitui miljoonien kohtaloksi.

- Lenin oli äärimmäisen totaliarismin perustaja. Patsas ei saisi olla pystyssä, sanoo museosäätiön puheenjohtaja Siegfried Reiprich.

Patsas ei saisi olla pystyssä.

Siegfried Reiprich

Alun perin Lenin-patsas oli pystytetty Riesan keskusaukiolle. Vuonna 1991 se siirrettiin venäläiselle hautausmaalle. Tähän vedoten kaupungin viranomaiset yrittävät nyt osoittaa, ettei patsasta ole muun hautausmaan tavoin suojeltava, ja että sen voi hävittää.

Pian Saksojen yhdistymisen jälkeen Itä-Saksasta katosivat lähes kaikki Leninin patsaat. Esimerkiksi Dresden myi 120-tonnisen jättipatsaan baijerilaiselle keräilijälle ja Berliini varastoi oman 19-metrisen monumenttinsa. Useimmat kaupungit päätyivät sulattamaan Lenin-patsaat.