Eroisät vastustavat lasten vieraannuttamista

Eduskuntatalolla puolustetaan tänään lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa erotilanteessa. Isät lasten asialla -yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa puhalletaan puoliltapäivin saippuakuplia symbolina lasten rakkauden erityisestä haavoittuvuudesta.

Kotimaa
Lapsi roikkuu leikkipuiston kiipeilytelineessä
Yle / Jani Aarnio

Vuosittain vanhempiensa eron kokee noin 30 000 lasta. On arvioitu, että heistä kolmannes menettää tapahtuman yhteydessä toisen vanhempansa kokonaan ja toinen kolmannes osittain.

Isät lasten asialla -yhdistyksen puheenjohtajan Jari Pulkkisen mukaan lasten suhteiden katkaiseminen toiseen vanhempaan, yleensä isään, on liian yleistä.

- Tapaamisasioita eron yhteydessä on hoidettu samalla tavalla ainakin 80-luvulta asti. Siitä voi laskea, että täällä alkaa olla sellainen puoli miljoonaa suomalaista eri ikäistä ihmistä, jotka ovat kasvaneet ainakin osittain ilman toista vanhempaansa.

Lasten huoltoasioilla ei saisi kiusata

Yhdistyksen tavoitteena on muun muassa vieraannuttamisen kriminalisointi ja huoltokiusaamisen lopettaminen. Pulkkisen mukaan isien heikko asema erotilanteessa pitäisi ottaa paremmin huomioon.

- Tutkimusta pitäisi lisätä merkittävästi, jotta tilanne saadaan esille, ymmärretään miten tilanne muodostuu, mitä siitä seuraa ja kuinka yleinen se on.

Naisilta toivotaan tukea

Tapaamisasioita eron yhteydessä on hoidettu samalla tavalla 80-luvulta asti. Täällä alkaa olla puoli miljoonaa suomalaista, jotka ovat kasvaneet ainakin osittain ilman toista vanhempaansa.

Jari Pulkkinen

Eduskuntatalolla kello 12 alkavan tilaisuuden tarkoitus on tuoda ongelma suomalaisten tietoisuuteen ja se on osa 23 maassa vietettävää kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää.

Mukana ovat muiden muassa Kaapatut lapset ry, Hyvä erovanhemmuus ry, Miesten tasa-arvo ry ja joukko poliittisia mies- ja naisjärjestöjä.

Pulkkinen toivottaa erityisesti tervetulleiksi kaikki naiset, siskot, äidit ja isoäidit, jotka huomaavat läheisten lasten joutuvan vaikeisiin tilanteisiin.

- Selvästi näkee, että myös naiset ovat tähän havahtuneet. Toivomme, että paikalle saapuu paljon heitä, jotka näkevät, että veli tai poika on menettämässä yhteyden omiin lapsiinsa, sillä siinä tilanteessa tarvitaan tukea ja apua ihan kaikilta tahoilta.