Helsingin katuvirtsailua vaikea hillitä

Ihmisen tarve laskea liikoja vesiään ulos itsestään on vääjäämätön, mutta missä se tapahtuu? Yhä useampi on valmis helpottamaan oloaan liki missä tahansa. Ylen Aikainen haastoi kaupunginvaltuutettu Jarmo Niemisen pohtimaan julkilorottelua.

wc
Vappuväkeä Kaivopuistossa Helsingissä.
Vappuväkeä Kaivopuistossa Helsingissä.YLE

Useimpien helsinkiläisten tavoin Nieminen on päässyt todistamaan virtsan virtsaamista Esplanadin puistossa - myös keskellä kirkasta kesäpäivää.

- Kyllä tästä on tulossa sellainen ongelma, ettei kaupungilta löydy enää vastausta siihen, miten asia hoidetaan, Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakuntaa johtava Nieminen (kok.) huokaa.

Puistot ja kadut eivät kastu vain humalaisen nuorison jätöksistä, vaan pissailuun syyllistyvät yhtä lailla heidän vanhempansa.

- Muun muassa viime keväänä jääkiekon MM-voitonjuhlissa kaupungilla oli aika huonon näköistä, Nieminen muistelee.

Ravintoloiden vessat auki kaikille

Niemisen mukaan tilanteen hallinnasta tekee mutkikkaan se, ettei järjestysasioita enää säädellä kunnallisesti. Jos kaupunki voisi kieltää julkisellle paikalle virtsaamisen järjestyssäännöissään ja määrätä törttöilijöille sakon, myös poliisi voitaisiin ottaa mukaan miettimään keinoja lorottelun suitsimiseksi.

- Nyt kun esimerkiksi Espan puistoon tulee 2000 ihmistä viettämään iltaa, olemme aika voimattomia, Nieminen sanoo.

Hän myöntää ongelmaa pahentavan sen, ettei asiallisia vessoja ja pisuaareja ole tarpeeksi. Tämä tiedostetaan myös yleisten töiden lautakunnassa, mutta kaupungin budjetista rahaa uusiin käymälöihin ei tahdo löytyä.

Ravintoloitsijoiden pitäisi ymmärtää, että vessaa voi käyttää, vaikkei tekisi ostoksia.

Jarmo Nieminen

Helpotusta voitaisiin saada silläkin, että ravintoloitsijat muuttaisivat asennettaan pissähätää kärsiviin.

- Yrittäjien pitäisi ymmärtää, että vessaa voi käyttää, vaikkei tekisi ostoksia. Tätä tilannetta täytyy muuttaa parempaan suuntaan, Nieminen vaatii.

Juuri parahiksi vapuksi on pantu toimeen kampanja, jonka avulla pyritään löytämään ratkaisuja virtsaongelmaan. Stop Kusi! -kampanjan takana ovat Metro-lehti ja mainostoimisto Convoy.