1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

John Webster elokuvasi roskan elämän

Helsingissä yritetään hillitä roskaamista taiteen avulla. Tehtävään on valjastettu kokenut dokumentaristi John Webster.

John Webster elokuvasi roskan elämän.
Dokumentaristi John Webster teki elokuvan roskista.

Mitä syntyy, kun dokumenttiohjaaja John Webster päättää kuvata roskan uskomatonta elämää? Ei ainakaan roskaa. Websterin nettiin tehty dokumenttielokuvasarja_ Roskan uskomaton elämä_ avaa silmämme sekä omaan että roskien käyttäytymiseen. Elokuva on toteutettu osana designpääkaupunkivuotta, yhteistyössä IBM:n ja Helsingin kaupungin Rakennusviraston kanssa.

Tarinan avulla jaetaan samalla tietoa roskaamisesta. Dokumentin avulla tahdottiin näyttää, miten yksikin pieneltä tuntuva roska elää ympäristössä vuosikausia. Suomen IBM tutki ja analysoi dokumenttia varten kaupungin tietoja ja selvitti missä ja miten roskaamista esiintyy Helsingissä. Hieman yllättäen roskia löytyy eniten keski-ikäisten asuttamilta asuinalueilta.

_Roskan uskomaton elämä _on Websterin ensimmäinen pelkästään internettiin tehty elokuva. Haasteena oli tiedon havainnollistaminen helposti ja ymmärrettävästi kuvien avulla. Webster muistetaan elokuvasta Katastrofin aineksia (2008), jossa hänen perheensä päätti välttää öljyn kuluttamista ja öljy-peräisiä tuotteita vuoden ajan.