Sarjakuva muuttuu sirkukseksi Helsingin juhlaviikoilla

Helsingin juhlaviikot vyöryy voimalla pääkaupungin taidetiloihin ja kadulle elo-syyskuun taitteessa.

kulttuuri
Cirque Eloize.
Theatre T & Cie / Valerie Remise

Suomen suurin kulttuuritapahtuma painottuu tänä vuonna klassiseen musiikkiin, mutta myös sirkuksella, teatterilla ja Huvilan kevyemmällä tarjonnalla on sijansa. Kuvataidetta hallitsee Thomás Saracenon hämähäkin seittirakennelmia hyödyntävä teos Taidehallissa.

Vasta avattu Helsingin Musiikkitalo Joutuu multimediaaliseen tulikasteeseen elokuun puolivälissä, jolloin klassisen musiikin dreamteam: kapelimestari Esa-pekka Salonen, ohjaaja Peter Sellars ja videotaiteilija Bill Viola rakentavat sinne viisituntisen tulkintansa Wagnerin Tristan ja Isolde-oopperasta.

Orkesterina soittaa Radion sinfoniaorkesteri ja rooleissa nähdään oopperan huipputähtiä niin maailmalta kuin Suomestakin mm. bassolaulaja Matti Salminen.

Metallicaa ja Sahara-bluesia Huvilassa

Huvilan kotimaiset illat on rakennettu varmojen suosikkien varaan. Huvilassa jytisevät muun muassa Apocalyptican Metallica-sovitukset ja solisee Suvi Teräsniskan pop-iskelmä. Trendikkäältä Afrikan mantereelta vaikutteensa saaneita artisteja ja yhtyeitä nousee tänä vuonna Huvilan lavalle useita. Konserteissa kuullaan muun muassa jazzahtavaa poppia Etelä-Afrikasta, ghanalaisvaikutteista rappia ja Saharan tuaregi-kansan perinteestä kumpuavaa bluesia.

Sirkus kohtaa sarjakuvasankarit, tanssija tulee kotiisi

Kanadalainen, maineikas nykysirkusryhmä Cirque Éloize aloittaa maailmankiertueensa uudella esityksellään Helsingistä. Vielä nimetön show käyttää hyväkseen uutta tekniikkaa ja koostuu sarjakuvahahmojen ja sirkustaiteilijoiden vuoropuhelusta.

Festivaali tarjoaa myös pienimuotoisempia sirkusesityksiä.

Tanssitarjonnassa hallitsevat tutu nimet Virpi Pahkisesta Tero Saariseen. Tanssin vuoro on myös tulla koteihin. Suositussa Taidetta kotiin-sarjassa tanssitaiteilijat Reijo Kela ja Leena Gustavson tekevät uniikkeja tanssiteoksia halukkaiden kotona. Koteja aletaan etsiä toukokuussa ja omaansa voi tarjota tanssinäyttämöksi juhlaviikkojen netissä.

2x Smeds

Suomalaisen teatterin voimahahmolta ohjaaja Kristian Smedsiltä nähdään Helsingin juhlaviikoilla kaksi esitystä. Kantaesityksenä nähdään monologien sarja, jossa Timo Tuominen ja Olavi Uusivirta esittävät Antti Nylénin ja Pentti Linkolan äärimmäisyyksiin vietyjä mielipiteitä maailmanmenosta.

Smeds tuo festivaalille myös virolaisen Von Krahl-teatterin kanssa luomansa tulkinnan Dostojevskin Karamazovin veljeksistä.

Itämeren alueen teatteriosaajia edustaa myös venäläinen kohuohjaaja, Andrei Moguchi, teoksellaan Circo Ambulante.

Taidehalli peittyy hämähäkinverkkoon

Saksassa asuva, argentiinalaissyntyinen kuvataiteilija Tomás Saraceno on hullaantunut hämähäkkien tapaan rakentaa verkkojaan. Helsingin Taidehallissa nähdään elokuussa Saracenon installaatio, joka on köysistä koostuva jättikokoinen mustan lesken verkko. Saraceno luo Helsingissä myös uuden teoksen, joka edustaa ns. orgaanista taidetta. Eripuolilta maailmaa kootut hämähäkit kutovat verkkojaan joita taiteilija mallintaa. Teos toteutetaan yhteistyössä Luonnontieteellisen museon kanssa.