1. yle.fi
  2. Uutiset

Seiskan kaksi vuosikymmentä

Millaista on tehdä häpeämätöntä juorulehteä? Siitä kertoivat Aamu-tv:ssä Seiskan toimituspäällikkö Jari Peltomäki ja Suomen tunnetuin paparazzi Panu Hörkkö.

media
Vieraina vasemmalta lukien Suomen tunnetuin paparazzi Panu Hörkkö ja Seiskan toimituspäällikkö Jari Peltomäki.
Vieraina Seiskan toimituspäällikkö Jari Peltomäki ja Suomen tunnetuin paparazzi Panu Hörkkö.

Suomen suurin viikkolehti 7 päivää - eli Seiska - juhlii tällä viikolla 20-vuotista taivaltaan. Seiskaa lukee joka viikko lähes miljoona suomalaista. Lehti on porskuttanut eteenpäin, vaikka monta samantapaista lehteä on syntynyt ja kuopattu näiden vuosien aikana. Seiskallekin povattiin aikanaan nopeaa kuolemaa.

- Kohulehti tai juorulehti , ihan sama, miksi meitä nimitetään. Pääasia on, että Seiska herättää tunteita ja kiinnostaa ihmisiä. Suomessahan on tällä hetkellä vain kaksi sellaista lehteä, jotka ansaitsevat myös termin viihdelehti - eli Seiska ja Hymy. Nuo iltapäivälehdet ovat osin samoilla apajilla, mutta niissä on nykyään kovin paljon ihan muutakin, tavallista sisältöä, toimituspäällikkö Jari Peltomäki kertoo.

Internet on muuttanut Seiskankin tekemistä, lehden nettisivuilla käy 200 000 vierailijaa viikossa. Lehden sivuilla julkaistavat julkkisten blogit kiinnostavat, vaikka niitä monesti arvostellaan ja kauhistellaankin.

Lehti ottaa avoimin silmin vastaan yleisön vihjeet. Jari Peltomäen mukaan heillä on 100 000 silmäparia ympäri Suomen valmiina vihjaamaan. Lehti saa viikossa yli 100 yleisövinkkiä. Suurin osa tietysti on arvottomia, mutta 10 - 15% on oikeasti arvokkaita. Lehden tekijät eivät ole koskaan peitelleet sitä, että he maksavat hyvistä vinkeistä.

"Suomalainen paparazzi on hienovarainen"

Seiskan kuvaaja Panu Hörkkö on joidenkin arvioiden mukaan Suomen tunnetuin paparazzi.

- Minä olen suomalainen papparazzi. Se tarkoittaa sitä, että otan kyllä julkisuuden henkilöistä kuvia salaakin, mutta hienovaraisesti, Hörkkö kuvaillee.

Hän ei ymmärrä suuresta maailmasta tunnettua jenkkityyliä, jossa mennään metrin päähän kuvaamaan väkisin ihmistä. Se on hänen mukaansa tyhmää - siinä ihmistä ei mitenkään pääse yllättämään. Kaukaa saa Hörkön mukaan parempia tilannekuvia.

- Joskus jutut syntyvät lähes itsestään - helposti sattumalta. Jonkun jutun eteen taas teen työtä kuukausia. Se vaihtelee, Panu Hörkkö kertoo työstään.

Lue seuraavaksi