Terapeutit pulittavat koulutuksestaan entistä enemmän - valtio ei satsaa senttiäkään

Psykologiliiton mielestä lupaukset valtion kustantamasta, opiskelijoille maksuttomasta koulutuksesta on petetty. Vastuu terapeuttien kouluttamisesta siirrettiin yliopistoille vuoden alussa.

Kotimaa
Ahdistushäiriön oireita listattu paperille.
Yle

Helsingin yliopistossa viimeistellään parhaillaan kilpailutusta, jonka avulla yliopistoon hankitaan psykoterapeuttien kouluttaja. Haku opintoihin alkaa todennäköisesti jo ensi syksynä, opiskelu ensi vuonna.

Vastuu terapeuttien kouluttamisesta siirrettiin yliopistoille vuoden alussa. Sitä järjestää jatkossa seitsemän yliopistoa.

Tähän saakka psykoterapeutit ovat hankkineet koulutuksensa suoraan yksityisiltä koulutusorganisaatioilta. Sen laatu on ollut paikoin kirjava.

- Huonoimmillaan koulutus ei ole täyttänyt sellaisia kriteereitä, mitä terveydenhuollon koulutuksen pitäisi täyttää, sanoo psykiatrian professori Tiina Paunio. Hän on psykoterapeuttikoulutuksen johtoryhmän puheenjohtaja Helsingin yliopistossa.

Suuret suunnitelmat kariutuivat

Terapeuttikoulutuksen siirtämistä yliopistoihin on valmisteltu useita vuosia. Keskustelu aloitettiin jo 80-luvun lopulla.

Laadun varmistamisen lisäksi tarkoitus oli tehdä siitä maksutonta tutkintokoulutusta. Psykologiliiton puheenjohtajan Tuomo Tikkasen mukaan suunnitelma ja poliittinen tahtokin oli vielä viisi vuotta sitten olemassa.

- Kaksisataa tutkintoa vuodessa ja valtion rahoituksella. Korkeakoulut olisivat yhdessä kouluttajaorganisaatioiden kanssa valinneet nämä opiskelijat, Tikkanen sanoo.

Tikkasen mukaan nyt toteutuva, maksullinen täydennyskoulutus yliopistoissa on täysin vastoin alkuperäistä suunnitelmaa.

Miksi lääkäri ei maksa koulutuksestaan, mutta terapeutti maksaa?

Psykoterapeutiksi haluava joutuu maksamaan koulutuksensa jatkossakin itse. Hinta liikkuu tällä hetkellä kymmenissä tuhansissa euroissa.

Koulutus saattaa kallistua entisestään, kun yliopistot jäävät sen järjestämisen kanssa täysin omilleen. Ne joutuvat lisäämään hintaan muun muassa hallinnointikulut. Valtion kirstusta rahoitusta ei ole luvassa.

- Eihän kukaan kuvittele, että hankkiakseen lääkärikoulutusta tai psykologikoulutusta pitäisi maksaa 30 000 euroa. Minkä ihmeen takia psykoterapeuttikoulutuksesta, jonka yliopisto tarjoaa, tehdään sellaista, Tuomo Tikkanen kysyy.

Eihän tätä voi tietysti tyydyttävänä tai hyvänä pitää.

Jukka Gustafsson

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) paljastaa, ettei ole ehtinyt edes kunnolla perehtyä edeltäjiensä alulle panemaan muutokseen. Hän myöntää, ettei terapeuttien koulutusmaksujen suuruus kuulosta reilulta.

- Eihän tätä voi tietysti tyydyttävänä tai hyvänä pitää, Gustafsson sanoo.

Valtion rahaa ministeri ei terapeuteille silti ainakaan lähiaikoina lupaa.

- Tässä taloustilanteessa minulla ei ole mitään mahdollisuuksia luvata, että tätä koulutusta ruvetaan subventoimaan.

Hinta nousee, kiinnostus vähenee

Psykologiliitossa pelätään, että samalla kun koulutuksen hinta nousee, kiinnostus kouluttautua terapeutiksi laskee.

Samaan aikaan terapeutteja tarvitaan jatkuvasti enemmän. Viime vuonna Kelan korvaaman kuntouttavan psykoterapian saajien määrä lisääntyi lähes viidenneksellä, kun korvaus muuttui harkinnanvaraisesta lakisääteiseksi vuoden 2011 alussa.