1. yle.fi
  2. Uutiset

Vahvat pohjoisen naiset valtaavat teatterilavan Oulussa

Teatterin uusi johtajakaksikko Mikko Kouki ja Arto Valkama ovat saaneet Oulun kaupunginteatterin ohjelmistoon kaksi odotettua kotimaista kantaesitystä. Oulussa nähdään ensi syksynä sekä Katja Ketun Kätilö että Riikka Pulkkisen Raja.

kulttuuri
Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki
Yle

Mikko Kouki ja Arto Valkama nimitettiin Oulun kaupunginteatterin johtoon viime vuoden lopulla. Miesten linja oululaiseen teatterielämään tuli esille keskiviikkona, kun Oulun kaupunginteatterissa esiteltiin ensi syksyn ohjelmistoa.

Oulun kaupunginteatterin lavalle saadaan kaksi viime vuosien suurta kirjamenestystä, kun Katja Ketun Kätilö ja Riikka Pulkkisen Raja nähdään teatterissa. Molemmat ovat kotimaisia kantaesityksiä.

Halusin tehdä pohjoisia tarinoita, pohjoisten kirjoittajien tarinoita ja nämä tuntuivat siinä mielessä fresseiltä.

Mikko Kouki

- Kun tulin Ouluun muualta, niin rupesin miettimään mitä oululaisuus ja pohjoisuus on. Kirjahyllystä löytyivät nämä molemmat teokset. Voimakkaita uusia suomalaisia kirjailijoita ja hienoja teoksia. Tuntui ehjältä kokonaisuudelta tehdä Riikka Pulkkista ja Katja Kettua.

Mikko Kouki korostaa halunneensa nostaa esille heti pohjoisen erityispiirteitä.

- Halusin tehdä pohjoisia tarinoita, pohjoisten kirjoittajien tarinoita ja nämä tuntuivat siinä mielessä fresseiltä. Esimerkiksi Kätilöhän on lainatuimpia ja myydyimpiä teoksia. Uskon, että tämä kiinnostaa koko Pohjois-Suomea.

Nuoret naiskirjailijat myös taktinen valinta

Nuorten naiskirjailijoiden avulla yritetään saada teatteriin myös uutta yleisöä.

- Alueen väestö on aika nuorta ja tässä on kyse nuorista kirjailijoista. Kyllä tietysti toivon, että ikäprofiili myös teatterinkatsojissa tulisi vielä alaspäin.

Katja Ketun Kätilöstä käytiin kovaa kisaa mm. Rovaniemen kaupunginteatterin kanssa.

Rovaniemeläislähtöisen Katja Ketun Kätilö sai tänä vuonna Runeberg-palkinnon. Oululaistaustaisen Riikka Pulkkisen Raja on hänen esikoisteoksensa vuodelta 2006.

Lue seuraavaksi