Kampaajat karkaavat muihin töihin

Kauneudenhoitoalan koulutuksen toteuttamiseen liittyy ristiriitaisia piirteitä. Halukkaita alalle on moninkertainen määrä suhteessa koulutuspaikkoihin. Toisaalta moni valmistunut ei työllisty omalle alalle ja samaan aikaan, etenkin kasvukeskuksissa, useiden kampaamoiden on vaikea löytää työvoimaa.

parturit ja kampaamot
Joni Pekkala leikkaa hiuksia.
YLE / Marko Siekkinen

Oululaisen kampaamo-parturin Soulwomanin yhteyteen avataan ensi vuoden alkupuolella Pohjois-Suomen ensimmäinen yksityinen kampaamo koulu. Lähin Oulua sijaitseva yksityinen kampaamokoulu sijaitsee tällä hetkellä vielä Ruotsin Haaparannalla. Pohjois-Suomen hiusmuotoilukouluun otetaan kuutisentoista opiskelijaa.

Viime vuosina Pohjois-Suomen julkisen puolen ammattikouluissa on vuosittain ollut noin 200 kauneusalan aloituspaikkaa. Hakijoita on nelinkertainen määrä jokaista haettua paikkaa kohti. Keväällä 2009 parturi-kampaajista 67% työllistyi omalle alalle ja kosmetologeista vain 43%, kertoo Oulun lääninhallituksen sivistysosaston ammattikasvatustarkastaja Paula Lohikoski.

- Kyllä siinä kehittämisen varaa on, nimenomaan koulutuksen tehostamisen näkökulmasta. Eli näitä koulutuksen keskeyttämisiä, aivan niin kuin kaikessa ammatillisessa koulutuksessa, pitäisi saada vähenemään. Lisäksi alalle jäänti on tärkeää, ihan tämän koko koulutusjärjestelmänkin tuloksellisuuden kannalta.

Syitä työelämästä pois jäämiseen on monia, Lohikoski kertoo.

- Usein tulee arki vastaan se, huomataan, että työ on rankaa ja raskastakin. Siellä on myös monia muitakin syitä. Yksi esimerkki on allergisoituminen kemiallisiin aineisiin.

Parturi-kampaamot kärsivät työvoimapulasta

Suomen Kähertäjäliiton mielestä alan koulutuspaikkoja voitaisiin vähentää, kun taas opetusministeriö pitää nykytilannetta hyvänä. Samaan aikaan useat parturi-kampaamot kärsivät työvoimapulasta, etenkin kasvukeskuksissa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden myös yksityisille kampaamoalan kouluille. Erikoistuminen ja keskittyminen työpainotteiseen aikuisopiskeluun ovat yksityisen kampaamokoulun valtteja, kertoo Pohjois-Suomen hiusmuotoilukoulun yrittäjä Joni Pekkala.

- Kampaamoalan yrittäjät ovat monta vuotta puhuneet, että Pohjois-Suomessa on tilausta tällaiselle koulutukselle. Yrittäjät kaipaavat koko ajan ammattitaitoista henkilökuntaa. Kysyntää löytyy myös tuolta opiskelijoitten puolelta. Yksityinen ammattiin opiskelu on aikalailla aikuisopiskelua. Siinä keskitytään olennaiseen, eli tässä tapauksessa meidän koulussa keskitytään kampaajan työhön.

Koulutus Pohjois-Suomen hiusmuotoilukoulussa maksaa noin 6 000€ ja se kestää yhdeksästä yhteentoista kuukauteen. Yksityisen koulun opiskelija voi hakea opintotukea sen jälkeen kun koulu on ollut olemassa vuoden. Soulwomanissa parturi-kampaajana työskentelevä Johanna Tuominen on käynyt yksityisen kampaamokoulun. Hän kertoo, että opiskelu oli lähellä työelämää. Töitä tehtiin intensiivisesti yhdeksästä neljään, Tuominen lisää.

- Hain kaksi kertaa ammattikouluun, enkä päässyt. Päätin, että unelmastani en luovu. Menin yksityiseen kouluun ja hyvä että menin, sillä muuten istuisin vieläkin koulun penkillä. Nyt olen kuitenkin ollut puolitoista vuotta työelämässä.

Johanna Tuominen aikoo suorittaa myös virallisen parturi-kampaajan näyttökokeen. Viralliset ammatilliset tutkinnot voidaan myöntää vain sellaisista oppilaitoksista, joilla on opetusministeriön myöntämä tutkinnon anto-oikeus. Oikeuden saaminen on mahdollista myös yksityiselle oppilaitokselle.

Lähteet: YLE Oulu / Marko Siekkinen