1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalaispoliitikot Stasi-kohun keskellä

Saksassa keskustellaan jälleen kiivaasti poliitikkojen Stasi-menneisyydestä. Itäisen Saksan Brandenburgissa on paljastunut, että osavaltiota johtavassa vasemmistopuolueessa on useita entisen DDR:n turvallisuuspalvelun työntekijöitä.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Potsdamissa.
Satoja ihmisiä kokoontui Potsdamissa osoittamaan mieltään Brandenburgin osavaltion hallitusta vastaanYLE

Brandenburgin osavaltion parlamentti valittiin runsas kuukausi sitten ja sen jälkeen skandaali on seurannut toistaan. Vasemmistopuolue Linken riveistä pulpahtelee jatkuvasti lisää ihmisiä, jotka toimivat DDR:n pelätyn turvallisuuspalvelun Stasin hyväksi. Nyt heitä on yhteensä seitsemän.

20 vuotta sitten maanantai-mielenosoitukset kaatoivat muurin ja sitä myöten koko Itä-Saksan. Tällä kertaa tavoitteena on poistaa Stasi-ihmiset johtavilta paikoilta - ja kenties siinä sivussa parannella omaa henkilökohtaista poliittista asemaa. Ainakin oikeisto pääsee tulkitsemaan hävittyä vaalia toivomallaan tavalla.

- Punahallituksella on tosin 60 prosentin kannatus, mutta moni vasemmistolainenkaan ei oikeasti halunnut tätä hallitusta, sanoo mielenosoituksen järjestäjä Robert Bachmann.

Monet ovat mukana marssilla myös sen takia, että joutuivat henkilökohtaisesti Stasin hampaisiin. Mario Rölligin loikkaus länteen epäonnistui, ja sen seurauksena nuorimies vietti kolme kuukautta vankilassa.

- Se oli henkistä kidutusta, ja kiduttajat ovat nyt hyvissä asemissa täällä Brandenburgissa. Minua kuulustellut Stasi-upseeri on pankinjohtajana, Röllig kertoo.

Mielenosoittajat vakuuttavat jatkavansa toimintaansa niin kauan kunnes hallitus kaatuu. Tavoite on enää yhden Stasi-paljastuksen päässä.

Lähteet: YLE Uutiset / Pauli Lahti, Potsdam

Lue seuraavaksi