1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Boeingin lento jäi aiottua lyhyemmäksi

Lentokonejätti Boeingin uuden sukupolven matkustajakone Boeing 787 Dreamliner on laskeutunut kolme tuntia kestäneeltä ensilennoltaan. Koneen kauan odotettua ensimmäistä lentoa jouduttiin lyhentämään rankan sateen vuoksi.

Boeing 787 Dreamliner lähti ensilennolleen Washingtonin osavaltion Everettistä tänään. Kuva: BOE

Kone lähti ensilennolleen yhtiön tehtaan lentokentältä lähellä Seattlea Washingtonin osavaltiossa noin puoli yhdeksältä Suomen aikaa. Boeingin edustajan mukaan lento sujui hyvin.

Ympäristöä säästävän koneen kehitystyö on kärsinyt monista viivästyksistä.

Kaksimoottorinen 787 Dreamliner on uuden sukupolven matkustajakone, johon mahtuu noin 250 matkustajaa. Noin puolet koneesta on valmistettu kevyistä komposiittimateriaaleista, jotka vähentävät merkittävästi koneen painoa. Koneen polttoaineenkulutuksen oletetaan olevan viidenneksen pienempi kuin vastaavankokoisten nykykoneiden. Dreamliner on suunniteltu erittäin pitkille lennoille.

Uudenaikaisten materiaalien myötä myös huoltotarpeen uskotaan olevan normaalia pienempi.

Boeing on saanut Dreamlinerista jo 840 tilausta, mutta koneen suunnittelu on vuosia myöhässä. Ensilentokin on peruttu jo kuusi kertaa. Viivästyksiä ovat aiheuttaneet mm. osien puute, kokoonpano-ongelmat sekä yhtiön toiminnan kahdeksi kuukaudeksi pysäyttänyt lakko.

Boeingin eurooppalainen kilpailija Airbus on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja houkutellut ostajia omalle A350-mallilleen, jossa myös hyödynnetään kevyitä rakennusmateriaaleja.