Hyppää sisältöön

Vappu tulkoon - sima on käymässä

Ämpäri, hiivaa, fariinisokeria ja netistä hätäseen tulostettu ohje. Kyllä niillä pitäisi annos vappusimaa valmistua. Yle Kymenlaakson toimituksessa päätettiin kokeilla, miten juhlajuoman teko onnistuu.

Kuva: Yle / Maija Tuunila

Vappu lähestyy, joten päätimme toimituksessa pistää simat valmistumaan. Kukaan ei tosin tiennyt miten sitä tehdään, joten turvauduimme internetin ihmeelliseen maailmaan. Sieltähän niitä ohjeita löytyi ja yllätyimme miten helpolta siman teko näytti - ainakin kirjoitettuna.

Tulostettu ohje toimi kaupassa ostoslistana. Sokeria, fariinisokeria, rusinoita, kaksi sitruunaa ja hiivaa. Hiivapalan löytäminen tosin oli pieni haaste, sillä ostaja ei ollut leipojaihmisiä, eikä osanut ensimmäisenä kurkistaa kylmäkaappiin. Onneksi asiakkaana ollut ystävällinen rouvasihminen auttoi etsijää. Viime hetkellä kaupassa mieleen muistui myös ämpäri.

Vedenkeitin ja mututuntumaa

Olimme varautuneet siman tekoon hieman huonosti, nimittäin toimituksessa ei ollut kattilaa, jolla vesi piti keittää. Onneksi oli vedenkeitin. Lisäksi neljän litran vesimäärä piti mitata yhden desin mitalla. Se oli ainoa mitta, joka toimituksesta löytyi.

Ja sitten hommiin! Kaksi litraa vettä kiehumaan - siinä vedenkeittimessä. Kiehuva vesi kaadettiin kattilaan laitettujen sokerin ja fariinisokerin sekaan. Eihän meillä mitään vaakaa ollut, joten sokerimäärät pantiin mututuntumalla. Toiset kaksi litraa vettä kaadettiin kylmänä kaiken tämän joukkoon. Ja päälle sitruunista puristettu mehu.

Lopuksi sekaan laitettiin veteen liotettu hiivanokare. Hiivasta meitä varoitettiin useammalta taholta. Sitä ei kuulemma missään nimessä saanut olla liikaa, muuten tuloksena saattaisi olla kiljua tai räjähtänyt pullo. Yritimme olla varovaisia.

Ystävälliset kuuntelijat auttoivat

Siinä se sitten oli, simamme ämpärissä valmiina käymään. Helpotuksesta ei kuitenkaan voinut huokaista, koska mieleen tuli useita kysymysmerkkejä. Pitääkö ämpärin päälle laittaa kansi? Saako siman pullottaa muovipulloihin? Voiko korkiksi laittaa kumikorkin? Uskaltaako pullotetut simat jättää viikonlopunkin yli huoneenlämpöön?

Onneksi Kymenlaakson Radion ystävälliset kuuntelijat auttoivat epätietoisia siman tekijöitä. Muun muassa Irja Kotkan Mussalosta soitti ja antoi muutaman vinkin. Hänen mukaansa ämpärin päälle on hyvä laittaa kansi, muttei liian tiiviisti. Muovipulloihin siman voi laittaa ja korkki kiinni hieman höllästi.

Irjan ohjeisiin oli hyvä luottaa, sillä hän on tehnyt simaa jo 60 vuotta. Irja kertoi myös tarinan nuoruudestaan. Hän oli napannut äitinsä tekemästä simasatsista yhden pullon ja päättänyt tehdä siitä vähän tujumpaan. Reippaasti hiivaa pulloon ja pullo sängyn alle piiloon. Irjan äidillä oli ollut aikamoinen homma siivota sängyn alusta, kun pullo oli räjähtänyt...

Ja sitten pulloon...

Kun toimituksen sima oli viettänyt puolitoista vuorokautta ämpärissä, se oli aika pullottaa. Sima tuoksui jo ihan simalta, huumaavan hyvältä, ja värikin näytti ihan oikealta. Ja pitihän sitä maistaahan ihan uteliaisuudesta. Maku oli mukavan makea, mutta hiiva hyökkäsi taustalta ehkä hieman liikaa.

Pullotusta varten laitoimme lattialle sanomalehtiä, mikä osoittautui fiksuksi liikkeeksi. Nimittäin ihan ilman roiskeita hommasta ei selvitty. Tratti pullon suuhun ja sima tratin kautta pulloon. Pian edessämme nökötti neljä pulloa, joiden sisään tipautimme vielä muutamat rusinat.

Ohjeen mukaan sima valmistuisi huoneenlämmössä kolmessa päivässä ja viileässä tilassa viikossa. Mietimme uskallammeko jättää pullot huoneenlämpöön viikonlopun yli. Harkitsimme jopa pullojen sijoittamista pukuhuoneen suihkutilaan, jos jotain odottamatonta tapahtuisi. Lopulta päätimme pitää pullot huoneenlämmössä vuorokauden eli perjantain iltapäivään. Viikonlopuksi ne siirrettäisiin jääkaappiin.

Sitten alkoi odotus. Maanantaina maistellaan mitä on saatu aikaan...