1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Henna Virkkunen

Opetusministeri Virkkunen tukee Kuopion yliopistoa

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) puolustaa Kuopion yliopistoa. Virkkunen pitää yliopistoa aivan loistavana edelläkävijänä kun se yhdistyy Joensuun yliopiston kanssa Itä-Suomen yliopistoksi.

Kuva: YLE / Juha-Pekka Inkinen

Kuopion yliopisto joutui tiistai-iltana eduskunnan budjettikeskustelussa espoolaisen kansanedustajan Hanna-Leena Hemmingin (kok) hampaisiin. Hemmingin mielestä Kuopion yliopiston vaikeudet saada ulkopuolista rahoitusta antavat syyn epäillä, että rahkeet koulutuksen järjestämiseen eivät riitä Kuopiossa ja uusien tiedekuntien saanti on tullut kohtuuttoman kalliiksi.

Virkkusen mielestä muutkin korkeakoulut voisivat ottaa oppia Kuopiosta ja Joensuusta. Opetusministeri Virkkunen korosti, että aiemmin näillä yliopistoilla oli 13 tiedekuntaa ja ne ovat tehneet rohkean muutoksen neljästä tiedekunnasta.

- Siellä ei ole pelästytty sitä, että kampusten välimatka on 140 kilometriä vaan on rohkeasti koottu voimat yhteen. Lisäksi vielä Savonlinnan kampus täydentää toimintaa. Tämä on juuri sellaista rakenteellista uudistamista, jota kaipaisin nyt myös ammattikorkeakoulukentässä, totesi Virkkunen.

Suomea on arvosteltu kansainvälisesti siitä, että korkeakoulututkintoon tähtäävää koulutusta annetaan yli sadassa yksikössä. Virkkusen mukaan korkeakouluilla on tärkeä alueellinen merkitys, mutta niitä arvioidaan nyt entistä enemmän kansainvälisten kriteerien pohjalta.