Jouluperinteet muuttuneet vain vähän

Suomalaisten joulutavat ovat muuttuneet vain vähän kahden viime vuosikymmenen aikana. Myös ikä- ja ammattiryhmien väliset erot joulunvietossa ovat pieniä, ilmenee Suomen Gallupin Kirkon tutkimuskeskukselle tekemästä kyselystä. Joulu on suomalaisille edelleen ylivoimaisesti mieluisin vuotuisjuhla, mutta lähes puolet kuvaa joulunaikaa liian kiireiseksi.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Kaikkein tärkeimpinä joulunvietossa suomalaiset pitävät yhdessäoloa perheen kanssa, rauhallista tunnelmaa, perinteisiä jouluruokia ja joulusaunaa.

Kolme viidestä kyselyyn vastanneesta pitää joulua liian kaupallisena. Joulupukkia pitää tärkeänä vajaa viidennes suomalaisista. Vain neljännes pitää todella tärkeänä lahjojen saamista, mutta lahjojen antamista tärkeänä pitää yli puolet.

Lähes joka kolmas aikoo lahjoittaa joulun aikana jotain hyväntekeväisyyteen.

Joka neljäs käy jouluna kirkossa

Kyselyyn vastanneista joka neljäs sanoi pitävänsä joulun sanoman alkuperäistä sisältöä todella tärkeänä. Vain joka kymmenes kuitenkin ohittaa joulun kristilliset perinteet.

Jouluaatto on edelleen vuoden suosituin kirkossakäyntipäivä. 14 prosenttia suomalaisista arvelee käyvänsä kirkossa jouluaattona ja viisi prosenttia jouluyönä. Joulupäivänä kirkossakäyntiä suunnittelee seitsemän prosenttia.

Lisäksi 12 prosenttia aikoo seurata joulupäivän jumalanpalvelusta radiosta tai televisiosta. Yhtä moni aikoo hiljentyä kotona Jouluevankeliumin ääreen.

Hautausmaalla jouluna aikoo käydä yli puolet suomalaisista.

Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuteen sanoi osallistuvansa neljännes vastanneista.

Joulua vietetään kotona

Lähes 60 prosenttia suomalaisista aikoo viettää joulunsa kotona läheistensä kanssa. Omien vanhempiensa luo matkaa joka kymmens ja puolison vanhempien luo viisi prosenttia. Viisi prosenttia viettää joulua yksin.

Ulkomaille matkustaa vain prosentti suomalaisista. Hotellissa tai lomamökissä joulun viettää kaksi prosenttia.

Kaksi prosenttia suomalaisista on töissä jouluna.

Joulurauhan julistuksen seuraaminen televisiosta tai radiosta käynnistää lähes joka toisen suomalaisen joulunvieton.

Kyselyyn vastasi 1 188 suomalaista joulukuun alkupuolella. Kirkon tutkimuskeskus on seurannut suomalaisten joulunviettoon liittyviä tapoja 1980-luvulta lähtien.