Tutkimus: Kahvi ja tee suojaavat diabetekselta

Muutaman kahvi- tai teekupillisen nauttiminen päivittäin voi antaa hyvän suoja diabetesta vastaan, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus. Tuloksista ilmenee, että mitä enemmän kahvia juo, sitä paremmin diabetekselta voi suojautua.

terveys
Kahvikuppi
YLE/Uutisgrafiikka

Ylenmääräisellä kahvinjuonnilla on kuitenkin muita haittavaikutuksia, kuten esimerkiksi verenpaineen nousu. Siksi tutkijat suosittelevatkin päivittäiseksi kahviannokseksi 3 - 4 kupillista.

Tuloksista ilmeni, ettei kahvin tai teen laadulla ollut erityistä merkitystä. Tuloksia saavutettiin niin tavallisella suodatinkahvilla kuin espressollakin. Samoin tee saattoi olla yhtä hyvin mustaa, vihreää tai punaista.

Parhaat tulokset saavutettiin kofeiinittomalla kahvilla. Tämä johtunee siitä, ettei suojaava vaikutus ole peräisin kofeiinista tai teiinistä, vaan muista aineista, joita voisivat mahdollisesti olla magnesium tai klorogeenihappo.

Tutkimuksessa oli mukana yli 500 000 ihmistä useista maista. Tutkimus on julkaistu Archives of Internal Medicine -tiedelehdessä ja siitä uutisoi Dagens Nyheter.

Lähteet: YLE Uutiset