Venäjän talousuudistaja Jegor Gaidar kuollut

Venäläinen poliitikko ja taloustieteilijä Jegor Gaidar on kuollut. Gaidar johti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kiisteltyä Venäjän talousuudistusta presidentti Boris Jeltsinin kaudella 1990-luvun alussa. Gaidar oli 53-vuotias.

Ulkomaat
Jegor Gaidar
Jegor GaidarYuri Kochetkov / EPA

Jegor Gaidar menehtyi kotonaan Moskovassa aamuyöstä. Hänen avustajansa kertoi äkkikuoleman syyksi veritulpan.

Gaidar oli yksi nuorista liberaalipoliitikoista, jotka johtivat Venäjän siirtymistä neuvostosysteemistä markkinatalouteen.

Pääministerinä ja talousuudistajana Gaidar kannatti niinsanottua shokkiterapiaa eli hintojen nopeaa vapauttamista. Tuloksena oli raju inflaatio ja vuosia kestänyt talouskriisi.

Gaidarin talouslinja raivostutti monia venäläisiä, koska tavalliset ihmiset menettivät säästönsä, ja valtion omaisuuden yksityistämisen yhteydessä oligarkit keräsivät omaisuuksia.

Kriisi tai sisällissota

Toinen Jeltsinin kauden johtava poliitikko, Boris Nemtsov, puolusti Eho Moskvy-radioaseman haastattelussa Gaidaria sanoen, että tämän piti valita kivuliaat uudistukset tai sisällissota.

Neuvostoliiton viimeiseksi presidentiksi jäänyt Mihail Gorbatshov sanoi surevansa Gaidarin poismenoa, vaikkakin piti tämän politiikkaa epäonnistuneena. "Gaidar yritti ratkaista kaikki ongelmat kerralla", sanoi Gorbatshov.

Ministerikautensa jälkeen Gaidar oli kansanedustaja ja puoluejohtaja. Myöhemmin hän jätti politiikan ja johti idän siirtymätalouksiin erikoistunutta instituuttiaan.

Kolme vuotta sitten Gaidar sairastui kirjansa esittelymatkalla Irlannissa. Samaan aikaan kohuttiin venäläisen agentin Alexander Litvinenkon myrkytyskuolemasta. Jäi epäselväksi, johtuiko myös Gaidarin sairastuminen myrkytyksestä.

Kirjallinen perhe

Jegor Gaidar aloitti uransa Pravdan taloustoimittajana. Hänen isänsä oli ollut Pravdan sotakirjeenvaihtaja, ja isoisänsä tunnettu lastenkirjailija Arkadi Gaidar.

Kuollessaan Jegor Gaidar työskenteli uuden kirjansa parissa, kertoi hänen avustajansa.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset