Kafkan perinnöstä käydään oikeutta

Kafkamainen oikeudenkäynti Franz Kafkan perinnöstä jatkuu Israelissa. Maan kansalliskirjasto yrittää saada itselleen Kafkan ja tämän ystävän, kirjailija Max Brodin jäämistöä, joka on Brodin edesmenneen sihteerin tyttärien hallussa. Saksaksi kirjoittaneen Kafkan jäämistöstä kiistelee myös saksalainen nykykirjallisuuden museo. Mutta kukaan ei tarkalleen tiedä, mitä kaikkea jäämistö sisältää.

Marraskuun lopulla Sveitsissä myytiin huutokaupassa Franz Kafkan kirje ystävälleen ja kirjojensa toimittajalle Max Brodille. Kirje oli kirjoitettu vuonna 1922 eli kaksi vuotta ennen Kafkan kuolemaa. Kirjeessä hän kirjoitti yksinäisyydestä ihmisten joukossa. Kirjeestä maksettiin lähes 83 000 euroa. Toinen huutokaupattu dokumentti oli Kafkan kirjaama kirjekuori joka oli osoitettu Felice Bauerille, Kafkan silloiselle naisystävälle. Kirjekuori myytiin yli 2000 eurolla.

Kafkan perintö päätyi rakastajattaren omistukseen

Marraskuussa huutokaupatut dokumentit olivat kulkeutuneet ulkomaille Esther Hoffen toimesta. Hoffe oli Max Brodin sihteeri ja rakastajatar, joka peri Kafkan jäämistön Brodilta. Kafka kuoli Wienissä tuberkuloosiin 41-vuotiaana. Ennen kuolemaansa Kafka oli pyytänyt Brodia tuhoamaan koko hänen tuotantonsa. Mutta Brod otti jäämistön haltuunsa ja julkaisi osan niistä ja teki näin Kafkan tunnetuksi maailmanlaajuisesti. Kun Saksa miehitti Tšekkoslovakian, Brod pakeni Israeliin, Tel Aviviin. Hän lahjoitti joitakin tekstejä kansalliskirjastolle, mutta suurimman osan sai haltuunsa Hoffe. Lapseton Brod kuoli vuonna 1968.

- Brod jätti Hoffen tehtäväksi huolehtia Kafkan ja Brodin teosten arkistoinnista. Mutta hän ei tehnyt niin, vaan testamentin vastaisesti myi osia niistä ulkomaille. Hän myös rikkoi Israelin lakia viemällä käsikirjoituksia salaa ulkomaille, väittää Israelin kansalliskirjaston asianajaja Meir Heller.

Kafkan käsikirjoituksia havitellaan Israeliin ja Saksaan

Esther Hoffe kuoli kaksi vuotta sitten, ja Kafkan ja Brodin jäämistö siirtyi Hoffen tyttärille. Nyt Tel Avivissa käydään oikeutta siitä, kenelle kirjailijoiden perintö kuuluu. Kansalliskirjaston mukaan se kuuluu heille, mutta myös saksalainen Marbachin museo haluaisi sen. Marbachissa on nimittäin Oxfordin jälkeen laajin Kafkan käsikirjoitusten arkisto - ja muun muassa Hoffen 2 miljoonalla dollarilla myymä Oikeudenkäynti-romaanin käsikirjoitus.

- Kafka on juutalainen kirjailija, ei saksalainen kirjailija jos puhutaan kansallisuudesta - hän on tshekkiläinen kirjailija. Joten miksi Marbachilla olisi suuremmat oikeudet jäämistöön kuin Jerusalemilla, kysyy saksalaisen kirjallisuuden professori Jakob Hessing Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta. Mutta samalla hän myöntää, että teknisesti Marbachissa on paremmat arkistointiolosuhteet kuin Jerusalemissa.

Kansalliskirjaston kanta on, että Brod olisi halunnut säilyttää Kafkan käsikirjoitukset Israelissa, sillä hän mainitsee testamentissaan kansalliskirjaston. Mutta Brod lopulta jätti harkintavallan sihteerilleen, joka on mustasukkaisesti varjellut jäämistöä ja piilotellut sitä tallelokeroissa ja Tel Avivin kodissaan.

- Saamme koko ajan yllättyä uusista löydöksistä, yksi niistä on hämmästyttävä, ainakin yksi, ehkä kaksi tallelokeroa Sveitsissä, asianajaja Heller sanoo. Hän uskoo että siellä on Kafkan käsikirjoitus, eikä pelkästään Brodin tekstejä.

Israelin valtio on nyt nimittänyt testamentin toimeenpanijan. Hänen tehtävänään on selvittää mitä kaikkea jäämistöön kuuluu ja kuinka materiaalia ylipäätään pääsi ulkomaille. Edessä on siis vielä pitkä ja varsin kafkamainen prosessi.