1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. identiteettivarkaus

Identiteettivarkaudet hurjassa kasvussa

Varastetut henkilötiedot voivat aiheuttaa kymmenien vuosien riesan. Väärä "minä" voi tehdä ostoksia ja lainata rahaa. Väärillä papereilla on esiinnytty jopa oikeudessa.

identiteettivarkaus
Anssi Leppänen / YLE

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet viime vuodesta kolmanneksella. Väärien henkilötietojen avulla tehdään maksuvälinepetoksia, yövytään hotelleissa ja otetaan pikavippejä.

Kokkolalainen Sasu Iivonen joutui identiteettivarkauden kohteeksi 20 vuotta sitten. Silloin viety ajokortti on aiheuttanut harmia tähän päivään saakka. Aluksi tietovarkaus näkyi muun muassa asiattomina laskuina, mutta pahimmillaan huijari oli esiintynyt väärillä papereilla jopa oikeudessa.

- Jyväskylän käräjäoikeudessa oli tietämättäni jo puitu asia, jossa "Sasu Iivonen" oli käynyt todistamassa, että hän on myöntänyt toiselle henkilölle oikeuden henkilötunnuksensa käyttöön.

Syyttäjä oli soittanut asiasta oikealle Iivoselle ja ihmetellyt, onko hän tosiaan niin tyhmä, että on antanut henkilöllisyytensä käyttöön rikollisille. Näin asia oli lopulta ratkennut.

Henkilötietovarkauden kohteeksi joutunut on heikossa asemassa. Petoksen kohteeksi joutuneen on itse kyettävä todistamaan viranomaisille, muuten asiat eivät oikene. Henkilöllisyystietojen päätyminen vääriin käsiin oli Sasu Iivoselle aluksi melkoinen kauhun aiheuttaja.

- Silloin sitä pelkäsi, että mitä kaikkea voi tapahtua, kun syyttömiä on ennenkin tuomittu. Tällä hetkellä kuitenkin postilaatikon voi aukaista jo hyvillä mielin.

Toiminta on järjestelmällistä

Identiteettivarkaita löytyy kaikista ikäluokista, mutta pääsääntöisesti varkaat ovat iältään 20-40-vuotiaita. Rikollisuus on järjestelmällistä. Kerran kiinnijäänyt identiteettivaras saattaa tuomionsa jälkeen jatkaa toimintaansa.

Suurin osa varkaista on miehiä, mutta joukosta löytyy myös naisia. Ikähaitarin nuorimmat hankkivat pääsääntöisesti rahaa, kun taas vanhemmat hankkivat verkkokaupoista tavaraa.

Henkilötietoja viedään verkossa ja tosimaailmassa

Nykyään vääriä henkilötietoja anastetaan Internetistä vakoiluohjelmien avulla sekä perinteisesti ihmisten sosiaalisessa kanssa käymisessä, esimerkiksi varastamalla henkilö- tai ajokortti.

- Kun mukana kuvioissa on kuningas alkoholi, niin ihmisen luovuttavat auliimmin omia tietojaan puolitutuille, jotka käyttävät tietoja räikeästi hyväksi, esimerkiksi siirtämällä rahaa kolmannen osapuolen pankkitilille. Muita tapoja käyttää toisen tietoja hyväksi on ottaa pikavippi, sanoo rikoskonstaapeli Mikael Brännkärr Keski- Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisista.

Parastapa suojautua identiteettivarkaalta on pitää henkilötietoja sisältävät kortit ja asiakirjat visusti piilossa. Lisäksi kannattaa piilottaa pankki- sekä luottokorttien tunnusluvut varkaiden ulottumattomiin.

Identiteettivarkaus on toisen henkilötietojen väärinkäyttöä esimerkiksi niin, että henkilö varastaa toisen osoitteen, sosiaaliturvatunnuksen ja luottokortin, joiden avulla rikollinen kirjautuu hotelliin asiakkaaksi. Pitkittyessä väärinkäytökset saattavat saada aikaan merkintöjä luottotiedoissa ja vaikeuttaa oikean identiteetinhaltijan elämää.

Suomessa identiteettivarkauksien määrä on vielä pieni verrattuna maailman tilanteeseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa raportoidaan vuosittain miljoonista henkilötietojen väärinkäytöksistä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi