1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ylämaankarja karaistui Skotlannissa Hartolan oloihin

Skotlantilaista alkuperää oleva ylämaankarjarotu on pikku hiljaa tullut yleisemmäksi myös Suomen maatiloilla. Jykevänoloinen, tuuheaturkkinen ja suurisarvinen nautakarjarotu sopeutuu hyvin Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin ja ankariinkin talvipakkasiin. Lisäksi sen vähärasvaista pihvilihaa pidetään erinomaisen makuisena.

Luonto
YLE / Markku Lähdetluoma

Skotlannin tuulisilla ylämailla on vuosisatoja käyskennellyt sitkeä Highland-nautarotu, joka aikanaan piti paikalliset talonpojat hengissä ankarissakin talvipakkasissa, sillä nämä ylämaan naudat selvisivät niukallakin ravinnolla luonnonlaitumilla.

Rotua alettiin järjestelmällisesti vaalia vuonna 1884, kun perustettiin The Highland Cattle Society. Samainen organisaatio pitää yllä edelleenkin rodun jalostusta. Ylämaankarjarotu sopeutuu hyvin myös Suomen olosuhteisiin ja on lisäksi helppohoitoinen, sillä parhaiten se viihtyy ulkosalla vuoden ympäri kaksinkertaisen karvapeitteensä turvin.

Mikko ja Raija Ruskeala hankkivat Ylämaankarjarotua Hartolan tilalle kun lypsylehmät lähtivät pois noin kymmenen vuotta sitten.

- Silloin kun me näitä hankittiin niin otettiin selvää, että miten ne pärjää pakkasella. Kysyin asiaa ihan Helsingin yliopiston professorilta ja hänen vastaus oli, että ne pärjäävät vaikka sadan asteen pakkasessa, Mikko Ruskeala toteaa.

Highland on luonnostaan lauhkea ja hoitajaansa helposti kiintyvä sekä myös helppohoitonen. Raija Ruskeala ei enää nautoja pois vaihtaisi.

- Ihan mukavia ne on. Mehän kesytetään ne ihan pienestä pitäen, että tottuvat meihin ja meidän työskentelytapoihin.

Pedot häiritsevät

Ylämaanrotua ei ole tarkoitettu tehotuotantoon vaan lähinnä maisemanhoitoon. Ympäristönhoitajana se on vertaansa vailla. Mikko Ruskelan mukaan ainoaksi ongelmaksi on muodostunut petoeläimet.

- Tässä ympärillä pyörii paljon kauriita ja ne tuo mukanaan ilveksiä. Yhden vasikan ilves on meiltä syönyt ja kyllä tässä ihan viikottain näkyy ilveksen jälkiä.

Ruskealat pitävät Highland-nautarotua hyvänä sijoituksena. Ylämaankarja ei esimerkiksi vaadi suuria rakennusinvestointeja.

- Ainoat investoinnit on nämä aidat ympärillä, heinähäkit ja juomakupit. Kun näitä luonnonhoitoalueita tulee lisää ja perinne biotooppeja hoidetaan, niin tämä on yksi mahdollisuus siihen.

Kulinaristin haavemaa

Highlandin kasvu on hidas ja se tuottaa erinomaista pihvilihaa. Liha on lyhytsyistä, vähärasvaista ja sen kolesteroliarvot ovat hyvin alhaiset. Kesäisin Ruskealan naudat syövät tilan niittyjä ja talvella kuivaa heinää, pahnaa ja hieman säilörehua.

- Kyllä se liha on ihan erimakuista kuin nopeasti kasvatettu naudanliha. Jos sitä johonkin vertaan niin hirvenliha on hyvin samantyyppistä, Mikko Ruskeala kertoo.

Joulun ulkona viettävät tuuheaturkkiset naudat ei jää ilman lahjoja Ruskealan tilalla. Aatonaattona on luvassa herkkuja, sanoo Raija Ruskeala.

- Paljon pahnoja ja heinää, että saavat olla. Aattona käydään toivottamassa hyvät joulut.

Lähteet: YLE Lahti