Raitiovaunut palaavat Turkuun

Turun valtuusto teki maanantai-iltana ratkaisun, joka palauttaa raitiovaunuliikenteen kaupunkiin, tosin vasta joskus tulevaisuudessa.

Kotimaa
raitiovaunu Turussa
Raitiovaunun kyytiin noustiin Turussa viimeisen kerran syksyllä 1972.YLE

Nopeammin alkaa tehostettu bussiliikenne. Valtuusto päätti toteuttaa aluksi isojen lähiöiden asukkaita palvelemaan nopeat bussien runkolinjat, joilla on etuoikeuksia ja omia kaistojakin liikenteen sujuvoittamiseksi. Linjojen suunnittelu alkaa ensi vuonna. Myöhemmin tulevat myös pikaraitiotie ja johdinautot vilkkaimmille reiteille.

Pikaraitiovaunut kulkisivat Runosmäkeen, Varissuolle ja Hirvensaloon. Niiden hankkiminen maksaisi 200-300 miljoonaa euroa, mutta käyttökustannukset jäisivät busseja pienemmiksi. Samoin päästöt.

Bussien runkolinjat kuljettaisivat matkustajia naapurikuntien keskustoista ja Turun reuna-alueilta kaupungin keskustaan.

Toistaiseksi viimeinen raitiovaunuvuoro ajettiin 1972

Sähköiset raitiovaunut liikennöivät Turussa aina Venäjän vallan ajoista 1970-luvun alkupuolelle asti.

Ennen sähköraitioteitä Turussa oli myös hevosraitiovaunuliikennettä, tosin vain kahden vuoden ajan 1890-1892. Sähköiset raitiovaunut ajelivat entisen Suomen pääkaupungin kaduilla 1908-1972.

Turussa oli kolme pääraitiolinjaa, jotka ajoivat kantakaupungissa aina satamaan asti.

Toisen maailmansodan jälkeen raitioliikennettä ei juurikaan kehitetty Turussa, ja yleinen mielipide ja päättäjät kääntyivät liikennemuotoa vastaan. 1970-luvun alussa raitiovaunuliikenteen lopettamisen lähestyessä yhteyksiä puolustettiin jo kiivaasti.

Raitioliikenteen jatkaminen ja sen välttämätön uudistaminen olivat kuitenkin liian kalliita hankkeita kaupungille, ja viimeinen raitiovaunuvuoro ajettiin syksyllä 1972.

Lähteet: YLE Turku